PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Uzroci nastanka popucalih kapilara.

Neprivlačna mreža tankih crvenih i ljubičastih linija predstavlja jedan od najčešćih estetskih problema sa kojima se suočavamo tokom cele godine
 
Telangiektazije, ili popucali kapilari, predstavljaju sitne krvne sudove smeštene u površinskom delu kože, koji su trajno prošireni i vidljivi. Najčešće se pojavljuju na nogama, a mogu se pojaviti i na licu, kao i na drugim delovima tela. Izgledaju kao paukova mreža sastavljena od tankih linija, a mogu se pojaviti i u vidu tačkastih i zvezdastih promena. Žene su češće izložene ovom problemu, ali sa njim se takođe suočavaju i muškarci. U najvećem broju slučajeva u pitanju je isključivo estetski problem, ali popucali kapilari mogu da ukazuju i na neka oboljenja, stoga je potrebno obratiti se lekaru ukoliko primetite da se ova pojava učestalo događa.
 
UZROCI NASTANKA
Pored naslednog faktora, koji igra važnu ulogu u nastanku ovog problema, popucali kapilari mogu nastati i usled hormonskih promena u organizmu (pubertet, adolescencija, trudnoća, menopauza, uzimanje pilula za kontracepciju ili usled nekog drugog vida hormonske terapije), a mogu biti i posledica problema sa pritiskom i krvnim sudovima. Problemi sa jetrom kao prateći simptom imaju pojavu ispucalih kapilara, a do njihove pojave može doći i nakon hirurških intervencija i radioterapije. Na njihovu pojavu utiče i izloženost kože UV zračenju, što je naročito izraženo kod osoba svetlije puti. Prekomerna telesna težina i nezdrave životne navike, poput nepravilne ishrane i konzumiranja duvana i alkohola, predstavljaju dodatne uslove za siguran nastanak ovog problema. Na ispucale kapilare na nogama utiče i preopterećenost tokom dana kod poslova koji uključuju dugotrajno hodanje, sedenje ili stajanje. Neudobna obuća doprinosi pogoršanju stanja i pojavi većeg broja ispucalih kapilara. Tuširanje preterano toplom vodom je još jedan od uzročnika, zato osobe sklone razvoju ovog problema moraju obazrivo da koriste pogodnosti koje pruža poseta banjama sa termalnim vodama. Nepravilno izveden postupak depilacije takođe može dovesti do pucanja kapilara.
 
TERAPIJA
Ispucale kapilare je moguće ukloniti različitim metodama. Skleroterapija je medicinska metoda zasnovana na ubrizgavanju u lokalni krvotok sredstava koji uzrokuju spazam krvnog suda. Ova intervencija se radi bez anestezije i pacijent je odmah nakon nje sposoban da nastavi sa redovnim aktivnostima. Sve češće se primenjuje i lasersko uklanjanje ispucalih kapilara, a u upotrebi je i uklanjanje kapilara radiotalasima. O potrebi za ovakvom intervencijom prvo se konsultujte sa svojim lekarom. Uz konsultacije sa lekarom i farmaceutom lokalno možete koristiti kremu koja sadrži heparin, dok ishranu možete pojačati suplementima koji sadrže magnezijum i vitamin C.
 
Vaš farmaceut će vam pomoći i oko izbora preparata zasnovanih na prirodnim sastojcima kao što su divlji kesten, gavez, neven ili hamamelis. Delotovorne su i obloge od jabukovog sirćeta, a u tradicionalnoj medicini koristi se i obloga od lista kupusa.
 
VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!
SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!
Ekstrakt divljeg kestena (Aesculus Hippocastanum) zbog visokog sadržaja escina, saponina i drugih supstanci deluje povoljno na integritet krvnih sudova. Poboljšava mikrocirkulaciju i ima protivupalna svojstva. Ekstrakt heljde (Fagopyrum Esculentum) zbog visokog udela flavonida, posebno rutina, povoljno utiče na simptome varikoznih vena. Poboljšava venski tonus i deluje antiedemozno. Povećava otpornost kapilara i smanjuje njihovu propustljivost. Etarsko ulje mente (Mentha Piperita) ostvaruje efekat hlađenja i ima umirujuće dejstvo na oštećenu kožu. Smiruje bolne senzacije i deluje kao prirodni analgetik i anestetik