PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Urtikarija (Koprivnjača)

Urtikarija je alergijska bolest koja se manifestuje kožnim osipom koji jako svrbi!

KAKO SE PREPOZNAJE?

Osnovni simptom je urtika, koja se pojavljuje naglo: uzdignut, jasno ograničen okruglast plak, svetlo-crvene boje, sa karakterističnim belim središtem, praćen jakim svrabom. Na očnim kapcima urtikarija uzrokuje edem (otok).

KADA SE OBIČNO JAVLJA URTIKA?

nakon konzumiranja rakova ili jagoda

nakon epizode gastritisa ili gastroenteritisa

nakon upotrebe medikamenata

KOJE VRSTE URTIKARIJE POSTOJE?

1. Alergijska– reakcija na unos u organizam određene materije (npr. neki protein), koja se naziva antigen

2. Akcidentalna – nastaje nakon kontakta sa iritirajućim materijama biljnog porekla (npr. kopriva), ili životinjskog porekla ( ubodi komaraca), ili nakon izlaganja toploti ili hladnoći

KOJA SU MESTA NAJVIŠE POGOĐENA?

Urtike mogu biti lokalizovane ili diseminovane po čitavom telu. Na očnim kapcima može doći do pojave izrazitog otoka, dok na koži dlanova i tabana urtike mogu izgeldati neznatno uzdignuto.

MOŽE LI URTIKARIJA IMATI KOMPLIKACIJA?

U većini slučajeva tok urtikarije je benigan, a nekada se može javiti Kvinkeov angioneurotski edem – otok usana, sluzokože usne duplje, ždrela i grkljana, a u najtežim slučajevima može doći do gušenja.

TERAPIJA:

Osnovno je pronaći uzrok nastanka urtikarije i izbegavati unos i kontakt sa tim alergenom. Ako se uzročnik ne može identifikovati, primenjuje se laka ishrana, isključujući jela koja su obično uzročnici urtikarije. Upotreba antihistaminika i kortikosteroida se primenjuje kod učestalih i težih slučajeva.