PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje kašlja

Kašalj (lat.: tussis) je iznenadan i često ponavljajući refleks koji pomaže, da se izbace štetne izlučevine, sekret, iritansi, strane čestice i mikrobi.

Svi ljudi, deca i odrasli, bar nekoliko puta tokom dana se zakašlju. Kašalj je široko rasprostranjeni fenomen, naročito u predškolskom uzrastu, pa izaziva veliku pažnju roditelja i zdravstvenih radnika. Zato je važno upoznati se sa njegovim oblicima, mogućim uzrocima, načinima lečenja i prevencije.

Kašalj je naglo, eksplozivno izdisanje, pri čemu brzo strujanje vazduha ponese nakupljeni sadržaj sa sluznice disajnih puteva prema ustima. Kašalj je najčešće refleksni odgovor koji nastaje nadražajem receptora za kašalj koji su smešteni u sluznici ždrela, grkljana, dušnika, bronhija i manjim delom u manjim bronhijalnim ograncima. Nadražaj na kašalj mogu izazvati strana tela, čestice prašine, nestabilne hemijske supstance, promene u temperaturi i, kod dece najčešće, nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale na sluznici disajnih puteva.

Gotovo sve vrste kašlja (osim psihogenog) se pojačavaju u ležećem položaju. Zašto se to događa? Zašto se najčešće noću javlja bol uha? Zašto se po pravilu promukli kašalj kod subglotičnog laringitisa (grlobolje) javlja noću?

Ljudsko telo sadrži veliku količinu vode koja je raspoređena u telesnim tečnostima unutar i van ćelija. Kada stojimo ili sedimo najveći je pritisak tečnosti u najnižim delovima tela (u nogama). U ležećem položaju telesne tečnosti se pomiču prema gornjim delovima tela. To je jedan od razloga zbog kojeg stariji ljudi s bolestima srca ili pluća ne mogu ležati na ravnom – javlja se gušenje i kašalj. Kod dece i mladih osoba ovaj pomak tečnosti izaziva otok sluznica disajnih puteva. Kod obične prehlade nos se u potpunosti zatvara, kod upale sinusa javlja se bol, kod upale sluznice u području grkljana javlja se otežano disanje i “struganje” (tzv. stridor) a u bronhijama se javlja ili pojačava opstrukcija.

Kada treba neodložno zatražiti pomoć lekara, naročito kod deteta?

 1. Kada je otežano disanje vidljivo u mirovanju.
 2. Kada dete “lovi” vazduh (podignuta brada, otvorena usta, raširene nozdrve, izraženo korišćenje mišića vrata, trupa i stomaka pri disanju).
 3. Kada je jako nemirno i pokušava pronaći položaj u kojem bi mu bilo lakše disati.
 4. Kada ne plače i odbija proizvesti bilo kakav zvuk.
 5. Kada je dete bledo ili plavkaste boje kože.
 6. Kada se žali na jak bol u grlu (odbija progutati gutljaj tečnosti, bolno “cvili”).
 7. Kada ne može držati glavu pognutu.
 8. Kada ima temperaturu preko 38,5 °C.
 9. Ako mu je puls ubrzan (više od 160 otkucaja u minuti).
 10. Ako izgubi svest.
 11. Ako dete izgleda vrlo bolesno bez obzira na stepen poteškoća sa disanjem.
 12. Ako ste kao roditelj jako uplašeni

TERAPIJA KAŠLJA

Primed 2 diši lako, pre svega, podstiče izbacivanje guste bronhijalne sekrecije i regeneriše oštećene disajne organe. Njegovi aktivni sastojci opuštaju pluća i izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje šlajma. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade. Potpuno je netoksičan i ne izaziva neželjene efekte, tako da može da se koristi tokom cele godine.

primed2dišilako

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja

 

 

 

 

 

 

 

 • podstiče izbacivanje šlajma
 • ublažava gušenje
 • pomaže kod kašlja
 • regeneriše oštećene bronhije