PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Urinarne infekcije kod žena

Infekcije mokraćnih puteva i organa su relativno česte u opštoj populaciji. Žene češće imaju ovaj problem u odnosu na muškarce, što je u velikoj meri posledica anatomskih razlika. Veliki broj žena makar jednom u životu može da ima problem sa urinarnom infekcijom, a kod nekih osoba urinarne smetnje mogu da budu i ponavljane, sa manjom ili većom učestalošću.

Urinarne infekcije se obično praćene učestalim mokrenjem, osećajem peckanja  pri mokrenju, a mogu da se jave i promena boje i mirisa urina, povišena temperatura i drhtavica, bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka, u zavisnosti od dela urinarnog sistema u kom se infekcija razvija.

Čest uzrok urinarnih infekcija su bakterije koje su normalno prisutne u našem organizmu, a u slučaju da se stvore udgovarajući uslovi, mogu da dovedu do infekcije.

Prevencija urinarnih infekcija je glavni razlog zbog kog se ženama savetuje brisanje u smeru od napred ka nazad nakon upotrebe kupatila. Brisanjem u suprotnom smeru, bakterije koje su inače normalno prisutne u analnoj regiji mogu mehanički da se potiskuju prema izvodnom delu mokraćne cevi, koja je kod žena kraća nego kod muškaraca, što olakšava nastanak infekcije. Drugi faktori koji mogu da doprinesu nastanku urinarnih infekcija su neki genetski činioci, anatomske karakteristike urinarnih puteva, prisustvo različitih drugih poremećaja (npr. dijabetes , hormonske promene), kamen u bubregu i dr.

Simtomi koji se javljaju su uglavnom dovoljni da se posumnja na urinarnu infekciju, a lekar, u zavisnosti od prisutnih simptoma i njihove izraženosti može da uputi na potrebne analize u cilju postavljanja dijagnoze, a zatim i propisuje odgovarajuću terapiju.

Urinarne infekcije, ukoliko nisu komplikovane, uglavnom kratko traju i ne ostavljaju neke posledice. Ukoliko postoji neki dodatni problem, kao što je prisustvo bubrežnih kamenaca ili neko drugo pridruženo stanje, to može da uspori ili oteža rešavanje problema.

Unos veće količine tečnosti se preporučuje i u prevenciji, a i kod prisutne urinarne infekcije, jer se na ovaj način podstiče pražnjenje mokraćne bešike i izbacivanje mikrorganizama.

Upotreba soka od brusnice se često pominje u prevenciji urinarnih infekcija, zbog mogućeg uticaja njenih sastojaka na smanjenje adhezije bakterije E.coli (jedan od najčešćih uzročnika ponavljanih urinarnih infekcija) u urinarnim putevima.

PRIMED 9 je prirodna formula na bazi meda, brusnice, kantariona i hajdučke trave.

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Povoljno deluje na poboljšanje odbrambenih snaga, a može da se upotrebljava i u prevenciji čestih urinarnih infekcija.