PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi ekcema: svrab kože

Ekcem je jedan od kožnih problema koji se karakteriše pojavom manjih ili većih promena na koži praćenih crvenilom, svrabom, iritacijom, oštećenjem kože. Koža sa ekcematoznim promenama uglavnom je suva, iritirana, a često dolazi do perutanja ili pucanja kože, posebno kod izraženijih promena.

Iako nije specifičan simptom samo za ekcem, svrab je vrlo često prisutan. U zavisnosti od izraženosti ekcema može da bude blag, a nekada je veoma izražen. Bez obzira na intenzitet svraba, kožu sa ekcematoznim promenama ne bi trebalo češati. Razlog za uzdržavanje od češanja (iako je to nekada teško izvodljivo) je to što se češanjem dodatno oštećuje već iritirana koža i zapravo pogoršava problem.

Kako ublažiti svrab kod ekcema?

Rashlađivanje može biti korisno u ublažavanju svraba. U tu svrhu može da se koristi npr. pamučna gaza nakvašena hladnom vodom. Takođe, neki losioni koji sadrže mentol mogu da daju prijatan osećaj hlađenja i pomognu u smanjenju svraba.

Hidratacija kože je važan deo tretmana ekcema, posebno imajući u vidu da je jedan od razloga pojave svraba upravo prisutna isušenost kože. Pored hidratantih losiona koji obezbeđuju vlaženje kože, povoljno deluju i preparati koji sadrže sastojke koji utiču na očuvanje površnog zaštitnog sloja kože, čime se smanjuje isušivanje.

Veoma važan deo u tretmanu ekcema je i pranje kože. Poznato je da agresivni sapuni i deterdženti mogu da oštete kožu, a mogu da sadrže i različite materije koje dodatno iritiraju reaktivnu kožu. Kod ekcema se posebno preporučuje pranje blagim sredstvima koja neće dodatno oštetiti već narušenu barijernu ulogu kože.

Svakako, pored ovih metoda, važno je pratiti i primenjivati propisanu terapiju, kako bi se na najefikasniji način regulisali simtomi ekcema. U zavisnosti od izraženosti prisutnih simptoma, lekar može propisati upotrebu različitih proizvoda za topikalnu upotrebu koja deluju na uklanjanje upale, crvenila, svraba i drugih simptoma ekcema. Kod veoma izraženih simptoma, nekada se mogu koristiti i lekovi za oralnu upotrebu koji doprinose bržem uklanjanju pomenutih neprijatnih simptoma.

PRIMEDERMA 1-2-3 FORMULA

ATOPIK PAKET

Sve što vam je potrebno za sveobuhvatan i uspešan tretman ekcematozne i kože sklone drugim formama dermatitisa sada je dostupno na jednom mestu!

Poručite ATOPIK PAKET!