PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Tretman benignog uvećanja prostate

Benigno uvećanje prostate, kao što se i po nazivu vidi je problem benigne prirode. Međutim, iako je priroda problema benigna, simptomi koji ga prate mogu da budu veoma neprijatni, posebno kod uznapredovog poremećaja.

Prostata je u bliskom odnosu sa mokraćnom bešikom i mokraćnom cevi, tako da je i značajan broj simtpoma povezan sa urinarnim teogobama.

Uobičajeni simptomi koji prate benigno uvećanje prostate mogu da budu:

  • Učestalo mokrenje
  • Neodložno mokrenje (urgencija)
  • Osećaj nedovoljnog pražnjenja bešike
  • Često noćno mokrenje
  • Slab ili isprekidan mlaz urina
  • Nelagodnost u donjem delu stomaka

Kod uznapredovalog problema, usled otežanog pražnjenja bešike mogu da se jave i problemi sa čestim urinarnim infekcijama, koje dodatno pogoršavaju ispoljavanje simptoma.

Tretman benignog uvećanja prostate može da bude konzervativan i hirurški. O izboru tretmana odlučuje lekar, nakon pregleda i postavljanja dijagnoze, u odnosu na stadijum poremećaja, intenziteta simptoma i opšteg stanja.

Neke od preporuka koje mogu da pomognu u tretmanu

– Urinirajte čim osetite potrebu. Izbegavajte odlaganje mokrenja, jer se dužim zadržavanjem urina povećava rizik od infekcije i pogoršanja simtoma.

– Smanjite upotrebu lekova (osim ako to nije neophodno) koji mogu da smanje pražnjenje bešike.

– Izbegavajte prekomeran unos kafe i drugih napitaka koji mogu da utiču na povećanje izmokravanja, posebno u večernjim satima.

– Izbegavajte stres i nervozu. Pri izloženosti većem stresu i nervozi može da postoji i veća učestalost pražnjenja bešike.

– Vežbe za jačanje mišića male karlice takođe mogu da doprinesu ublažavanju tegoba.

– Izbegavajte izloženost hladnoći, zato što rashlađivanje može da utiče na pogoršanje tegoba.

U tretmanu benignog uvećanja prostate uglavnom se koriste lekovi koji utiču na smanjenje zapremine uvećane prostate. Smanjenjem volumena prostate vremenom se smanjuju i tegobe koje su nastale kao posledica njenog uvećanja. U zavisnosti od pridruženih tegoba i postojanja drugih problema ( npr. urinarne infekcije) lekar može propisati upotrebu dodatne terapije usmerene na rešavanje pratećih problema. Redovni pregledi su važni u praćenju napredovanja problema i uspešnosti tretmana.

Od prirodnih preparata koji mogu povoljno da deluju na prostatu, naša preporuka je PRIMED 6.

PRIMED 6 je prirodna formula na bazi meda, polena, semena bundeve golice i svilovine.

Povoljno deluje na zdravlje prostate. Preporučuje se kod tegoba koje prate benigno uvećanje prostate i upalu prostate i mokraćnih puteva.

Više o PRIMED 6: Informacije i poručivanje