PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija šarlaha

Postoje bolesti koje su specifične za dečiji uzrast. U takve bolesti spada i šarlah. Šarlah je uobičajena zarazna bolest detinjstva.

Izaziva je bakterija beta-hemolitički streptokok koji pripada grupi A, a karakt

eriše je pre svega osip.Streptokoke mnogo češće uzrokuju samo upalu grla. Infekcija kod šarlaha je praćena bolom u grlu, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok proizvodi toksine koji izazivaju crveni osip i crvenilo lica po kome je šarlah i dobio ime. Period inkubacije je relativno kratak, i uglavnom je to od jednog do tri dana. Osip se obično pojavi u toku prva dva dana trajanja bolesti i može trajati do sedam dana. Pojavljuje se najpre oko vrata, ispod ruku ili na preponama i zatim se širi po celom telu. Dlanovi i tabani su obično pošteđeni. Osip je svetlocrvene boje sa malim kvržicama pa to izgleda kao “brusni papir”. Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od 10 dana, koža počinje da se ljušti kao posle opekotina od sunca.

Glavni simptomi uključuju:

  • bol u grlu,
  • temperaturu,
  • osip.

Osip koji nastaje je sitan, izdignut, crvene boje. Pojavljuje se uglavnom na vratu, grudima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara. Obično se ne javlja na licu, ali je lice izrazito crveno. Koža se obično ljušti na prstima nogu i ruku. U početku, jezik može imati sloj bele boje sa povećanim crvenim tačkicama i opisan je kao jagodasti jezik. Tokom lečenja, beli sloj otpada sa jezika i on dobija tamnocrvenu boju, pa se u toj fazi naziva malinasti jezik.

Lečenje šarlaha
Šarlah se leči pre svega antibioticima, pre svega penicilin kao lek izbora. Upotrebom antibiotika sprečava se pojava komplikacija i širenje šarlaha na drugu decu i članove porodice. Potrebno je dete obavezno odvesti kod lekara kako bi se dobio pravilan tretman Uz upotrebu antibiotika, šarlah se lagano i efikasno liječi. To obično nije ozbiljna bolest, i ako se pravilno leči traje nedelju dana a nekad i manje. Neophodno je jačanje organizma iimuniteta kao dodatak antibiotskoj terapiji. Tu je odličan Primed 1 forte ili Primed 10 forte plus koji ubrzavaju revitalizaciju organizma i oporavak čine mnogo lakšim.