PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Terapija osteoporoze

 Osteoporoza je u bukvalnom prevodu bolest šupljikavih kostiju. Osteoporozu nazivaju i “tihim kradljivcem kalcijuma”. Ova, sistemska i progresivna, bolest pogađa svaku treću ženu, u periodu posle menopauze, a kod muškarca se retko javlja. Smatra se da na jednu osobu, kojoj je potvrđena dijagnoza osteoporoze, dolaze četiri osobe koje ne znaju da je imaju.

Osteoporoza je bolest koju odlikuje smanjenje mineralne koštane gustine. Gubitkom kalcijuma, smanjuje se čvrstina, kosti postaju meke i lako se lome, bilo spontano ili pod uticajem sile koja, ranije, ne bi mogla da izazove prelom. Često, ova bolest prolazi bez simptoma, a prelomi, koji spontano nastanu, prolaze neopaženo i bolest biva otkrivena u već uznapredovalom stadijumu.

Maksimalna mineralizacija kostiju postiže se u periodu od dvadesete do tridesete godine života. Nakon tog perioda, koštana gustina lagano počinje da se smanjuje, da bi u periodu posle menopauze, dostigla minimum. Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost. Smatra se, da će u budućnosti, do 2050. g., zbog savremenog načina života, broj obolelih biti utrostručen, što će ovu bolest učiniti i velikim socijalno-ekonomskim problemom!

Osteoporoza može biti primarna (kada se javi kod žena posle menopauze), sekundarna (posledica korišćenja lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju) i senilna (kod žena i muškaraca posle 75. g. života).

Faktori rizika su:

 • rana menopauza (što kao posledicu ima manjak estrogena), nastala pre 45. godine života ili veštački izazvana nakon hirurškog odstranjivanja materice i oba jajnika
 • teže hronične bolesti (bolesti organa za varenje)
 • malapsorpcioni sindrom, Kronova bolest, hipertireoza , oboljenja paraštitnih žlezda, oboljenja bubrega i jetre
 • dugotrajna primena određenih lekova (kortikosteroida, sedativa, barbiturata – antiepileptika)
 • mala telesna masa
 • nasledni faktor (jedan ili više obolelih u porodici)
 • pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, kafe, fizička neaktivnost
 • neadekvatna ishrana – previše soli i proteina u ishrani i ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D
 • izlaganje jonizujućem zračenju
 • dugotrajna imobilizacija
 • žene koje nisu rađale
 • prekomerna telesna aktivnost uz amenoreju
 • izrazito neredovan menstrualni ciklus

TERAPIJA OSTEOPOROZE

U savremenoj terapiji osteoporoze koriste se bisfosfonati (Alendronat, Bonviva, Fosamax, Fosavance, Alefos, Bonap). Bisfosfonati povećavaju mineralizaciju kostiju, smanjuju razgranju kostiju, što se meri povećanjem mineralne koštane gustine. Međutim važno je promenitiživotne navike i dodati još neke prirodnr dodtake kalcijuma i vitamina D.

Osteoporoza se može sprečiti ili bar usporiti pravlinim životnim navikama!

Treba početi sa optimalnom fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom od ranog detinjstva. Kasnije, treba izbegavati pušenje, smanjiti unos alkohola i soli, kofeina (ne uzimati više od 2 šoljice kafe dnevno), održavati kondiciju trčanjem ili nekom drugom vežbom u kojoj se koristi težina sopstvenog tela.

U našim apotekama možete naći veliki broj preparata kalcijuma (većinom je u obliku eferveta ili tableta za žvakanje) i vitamina D (kapsule, kapi), zajedno, u jednom preparatu ili odvojeno. Kalcijum možete uzimati u dozi od 500 do 1000 mg dnevno, ukoliko nemate kamen u bubregu ili žučnoj kesi. Njegovu resorpciju mogu usporiti ili smanjiti oksalati (nalaze se u spanaću, kakau, čaju), fosfati (u svinjetini, fermentisanim sirevima, koka-koli) i fitinska kiselina (ima je u integralnim žitaricama, sušenom povrću, čokoladi), zato se savetuje da izbegavate ove namirnice dok ste na terapiji.

Primed 3 kreći se lako je veoma efikasan kod ove bolesti. Ovaj dijetetski suplement od meda, kalcijuma, minerala i vitamina, jača kosti i zube, podstiče pokretljivost zglobova i udova i otklanja simptome osetopenije, osteoporoze i paradentoze. Veoma lako se prisutni kalcijum reasorbuje i iskorišćava a ne daje mučnine i ostale nus pojave.