PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Šta kurkuma može da učini za naše zdravlje?

Kurkuma, rođaka đumbira je veoma popularna u Indiji i severoistočnoj Aziji. Koristi se kao začin u pripremi hrane, a sve više istraživanja se sprovodi u cilju utvrđivanja njenih blagotvornih efekata na zdravlje čoveka.

U indijskoj narodnoj medicini kurkuma se tradicionalno koristi u tretmanu disajnih tegoba, a posebno je zanimljiva mogućnost upotrebe kurkume u tretmanu teških bolesti kao što su različite vrste karcinoma.

Neke od potencijalnih korisnih efekata kurkume su:

 • Pomoć u tretmanu depresije. Postoje određeni podaci koji ukazuju na potencijalno povoljno dejstvo kurkumina, jednog od glavnih aktivnih sastojaka kurkume u smanjenju tegoba kod osoba koje pate od depresije. Međutim, potrebno je još relevantnih kontrolisanih studija koje će potvrditi ovo dejstvo kurkume.
 • Regulacija nivoa šećera. Dijabetes tip II (insulin nezavisni) je jedan od najčešćih metaboličkih poremećaja, sa stalnim porastom. Kurkumin ispoljava protivupalno dejstvo, a ima i pozitivan uticaj na smanjenje nivoa šećera, tako da se može koristiti kao prirodna pomoć u prevenciji nastanka dijabetesa tip II.
 • Antivirusno dejstvo. Kurkuma je jedan od vrlo efikasnih prirodnih boraca protiv virusnih infekcija. U laboratorijskim uslovima, kurkumin je pokazao vrlo moćno dejstvo protiv virusa herpesa i gripa. Međutim, potrebno je više kliničkih studija koje će ovo dejstvo potvrditi i na ljudima.
 • Smanjenje predmenstrualnih problema. Praćenjem grupe žena u toku tri uzastopna menstrualna ciklusa, koje su dobijale suplemente kurkumina, primećeno je smanjenje simptoma PMS-a i menstrualnih grčeva.
 • Smanjenje nivoa holesterola. Što se ovog korisnog dejstva tiče, mišljenja i podaci dobijeni istraživanjem se razlikuju. Dok neka od istraživanja prikazuju pozitivne rezultate, u nekim drugim istraživanjima nije utvrđen pozitivan uticaj kurkume na smanjenje nivoa holesterola (LDL frakcije).
 • Borba protiv artritisa. Kurkuma ispoljava protivupalno dejstvo koje u značajnoj meri može da pomogne u tretmanu različitih vrsta upale zglobova. Upotreba kurkume može da olakša tegobe kao što su ukočenost, otok i bol u zglobovima zahvaćenim zapaljenskim procesom. Najbolji rezultati se svakako postižu kod upotrebe u ranoj fazi artritisa, dok ne nastanu trajna oštećenja zglobnih površina.
 • Pomoć u lečenju malignih bolesti. U laboratorijskim uslovima, aktivni sastojci kurkume pokazuju obećavajuće dejstvo protiv rasta malignih ćelija i stimulišu enzime zadužene za detoksikaciju organizma. Međutim, potrebno je više kontrolisanih kliničkih studija koje moraju da potvrde potencijalno korisno dejstvo kurkume protiv karcinoma.
 • Pomoć u prevenciji Alchajmerove bolesti. Postoje određeni podaci o upotrebi kurkume u prevenciji i tretmanu Alchajmerove bolesti. Međutim, do sada nisu zabeleženi konkretni rezultati koji mogu da definitivno potvrde ili odbace upotrebu kurkume u tretmanu ove bolesti.
 • Sindrom iritabilnog kolona. Postoje podaci o pozitivnom delovanju kurkume u tretmanu sindroma iritailnog kolona. Ova upotreba kurkume proizilazi iz njenog protivupalnog i antioksidativnog dejstva.
 • Dejstvo protiv glavobolje. Upotreba kurkume se preporučuje kod glavobolje različitog uzroka, a posebno kod migrene. Iako postoje usmeni I nezvanična pisana svedočenja osoba koje tvrde da im kurkuma pomaže u lečenju glavobolje, za sada nema konkretnih naučnih dokaza koji bi to potvrdili.
 • Kurkuma protiv akni. Spolja, u obliku maske za lice, ili u sastavu različitih krema, kurkuma može pomoći u tretmanu kožnih poremećaja kao što su akne i bubuljice. Imajući u vidu protivupalno i antimikrobno dejstvo kurkume, ovaj način upotrebe može biti opravdan.