PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi čira na želucu

Kada je želudac zdrav, njegova unutrašnjost je u potpunosti pokrivena sluzokožom čija je jedna od uloga zaštita dubljih slojeva od nagrizajućeg dejstva želudačne kiseline.

U situacijama kada se naruši ravnoteža unutar želuca, može doći do povećanog stvaranja kiseline i istanjenja sluzokože. To dalje može da dovede do formiranja ranice na površini sluzokože koju nazivamo čir. Čir može biti različite veličine, od nekoliko milimetara do više od centimetra, jedan ili više njih.

Simptomi čira na želucu se teško mogu ignorisati. Vrlo je karakterističan bol koji se javlja i koji je nekada veoma intenzivan. Bol je lokalizovan ispod grudne kosti, ispod spoja sa rebarnim lukovima i oko pupka. Obično se javlja između obroka.

Pored bola, simptomi prisutni kod čira na želucu su obično:

  • Osećaj nelagodnosti i mučnine
  • Podrigivanje
  • Nadutost
  • Gubitak apetita
  • Smanjenje težine

Nekada, i pored prisutnog čira, mogu da ne postoje izraženi simptomi, ili su slabijeg intenziteta. U dijagnozi čira na želucu koriste se nekoliko metoda. Analizom stolice ili krvi dokazuje se prisustvo infekcije bakterijom Helicobacter pylori. Rentgenski pregled digestivnog trakta pokazuje prisustvo defekta u kontinuitetu sluzokože. Gastroskopija je veoma dragocena metoda pregleda kojom se može pregledati stanje sluzokože i uzeti materijal za patohistološki pregled.

Nakon postavljanja dijagnoze potrebno je sprovesti odgovarajuće lečenje. Infekcija H.pylori tretira se antibiotskom terapijom. Lekovi koji se koriste imaju za cilj smanjenje količine želudačne kiseline, čime se omogućava obnova oštećene sluzokože. Tretmanom infekcije i uzimanjem lekova za regulisanje stvaranja želudačne kiseline obično se uspešno uklanja čir i neprijatni prateći simptomi.

Od prirodnih preparata koji mogu da pomognu u tretmanu povećane kiseline u želucu, povoljno dejstvo pokazuje PRIMED 5 preparat.

PRIMED 5 je prirodan preparat, napravljen po proverenoj recepuri, na bazi meda i lekovitog bilja koje u svom sastavu sadrži gvožđe.
PRIMED 5 se preporučuje kod:

ANEMIJE IZAZVANE NEDOSTATKOM GVOŽĐA,

GASTRITISA BILO KOG UZROKA,

GIHTA I REUMATOLOŠKIH BOLESTI.

PORUČITE PRIMED 5 ONLINE: http://primed5.anemija.rs/