PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Reishi gljiva protiv gljivične infekcije

Organizam čoveka naseljava veliki broj različitih mikoorganizama. U normalnim uslovima, nismo ni svesni njihovog prisustva. Međutim, kada dođe do slabljenja imuniteta, stvaraju se povoljni uslovi za ubrzano razmnožavanje i širenje inače bezazlenih mikroorganizma.  Infekcije koje nastaju razmnožavanjem mikroorganizama normalno prisutnih u organizmu nazivaju se oportunističke infekcije. Jedna od najčešćih opurtunističkih gljivičnih infekcija je infekcija gljivicom C. albicans. Candida albicans normalno postoji i u zdravom organizmu čoveka, u manjem broju, kao deo fiziološke flore. U slučaju pada imuniteta, ili u toku primene antibiotika širokog spektra, usled uništenja velikog broja bakterijskih kolonija, stvaraju se uslovi za razmnožavanje i širenje kolonija Candida gljivice.

Standardna terapija gljivične infekcije podrazumeva upotrebu antigljivičnih lekova. Nekada, ova terapija brzo dovede do željenih rezultata, a nekada, čak i nakon dugo vremena Candida ostaje aktivna i stalno uzrokuje manje ili više izražene smetnje.

Od prirodnih preparata, u borbi protiv Candida infekcije postoji veliki broj biljnih preparata koji deluju supresivno na njeno razmnožavanje. Bez obzira na vrstu tretmana, kod hronične kandida infekcije neizostavan deo tretmana je i tzv. kandida dijeta, u kojoj se ograničava unos šećera iz svih izvora.

Kada je u pitanju upotreba gljiva (pečurki) kod osoba sa candida infekcijom, postoje različiti stavovi. Postoje tvrdnje da upotreba gljiva u ishrani podstiče rast gljivica i time pogoršava gljivičnu infekciju. Međutim, veliki broj gljiva zapravo sadrži sastojke koji pokazuju antimikrobno dejstvo. Ove gljive se označavaju kao medicinske gljive, koje pored nutritivnih imaju i druga korisna svojstva na organizam čoveka (poboljšanje imuniteta, povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem, jetru, pluća i druge vitalne organe).

Reishi (Ganoderma lucidum) je jedna od medicinskih gljiva sa veoma izraženim povoljnim dejstvom na poboljšanje imunološkog odgovora. Takođe, različitim studijama in vitro i in vivo pokazano je antimikrobno dejstvo Reishi gljive na različite mikroorganizme, uključujući i gljivicu C.albicans.

Reishi snažno podstiče imunološki odgovovor organizma. Imajući u vidu da se nekontrolisano razmnožavanje kandide često dešava u stanjima oslabljenog imuniteta, sasvim je jasno da se podsticanjem i poboljšavanjem imunološkog odgovora utiče na suzbijanje infekcije kandidom.

Pored toga, šećeri koji ulaze u sastav Reishi gljive su dominantno složeni šećeri, a u slučaju kandida infekcije, izbegava se unos prostih šećera.

Medicinske gljive najbolje je koristiti bez termičke obrade, kako bi se sačuvalo što više aktivnih sastojaka. U toku termičke obrade dolazi do razlaganja složenih šećera i drugih nutrijenata, što značajno smanjuje sadržaj biološki važnih jedinjenja.

PRIMED Reishi broken spore možete pronaći u PRIMED bio-apotekama. Više informacija na 011/715-12-65.