PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje benignog uvećanja prostate

Benigno uvećanje prostate predstavlja veoma čest problem kod muškaraca. Nažalost, do sada još uvek nije pronađen lek protiv uvećanja prostate. Tretman ovog problema zasniva se na ublažavanju simptoma. Najčešći simptomi koje muškarci opisuju odnose se na probleme sa izmokravanjem. Imajući u vidu da je prostata smeštena neposredno ispod mokraćne bešike, i u bliskom odnosu sa mokraćovodom, sasvim je očekivano da će promena njene veličine uticati na kvalitet i učestalost mokrenja.

Najčešći simptomi benignog uvećanja prostate su:

 • otežano mokrenje
 • problem za započinjanjem izmokravanja
 • bol i nelagodnost pri izmokravanju
 • učestalo i isprekidano mokrenje
 • učestalo noćno mokrenje
 • česte urinarne infekcije
 • osećaj nedovoljnog pražnjenja bešike

Da li će i kada početi tretman, zavisi od vrste i izraženosti tegoba, kao i od prisutnih komplikacija. Što su simptomi izraženiji, pristup tretmanu je agresivniji.

Kada se morate hitno obratiti lekaru?

Hitno obraćanje doktoru neophodno je:

 • ukoliko je potpuno onemogućeno izmokravanje
 • ukoliko je mokrenje bolno, uz prisutnu povišenu temperaturu (iznad 38°C)
 • ukoliko imate bol u donjem delu leđa ispod rebarnog luka koji nije povezan sa povredom ili naporom
 • ukoliko primetite krv ili gnoj u urinu

Lekovi koji se propisuju u slučaju benignog uvećanja prostate imaju za cilj da smanje tegobe delujući na tkivo prostate, ili smanjuju tegobe nastale usled komplikacija.

Većina lekova koji se propisuju kod benignog uvećanja prostate deluju preko regulacije stvaranja muških polnih hormona. Regulacijom ovog procesa, smanjuje se stimulacija rasta tkiva prostate i postepeno dolazi do smanjenja tegoba. U slučaju urinarne infekcije, propisuju se antibiotici. Svaka infekcija se mora ozbiljno shvatiti i lečiti. Najbolje je antibiotsku terapiju odrediti prema antibiogramu. Kod potpunog odsustva mokrenja, neophodno je plasirati urinarni kateter, kako bi se omogućilo pražnjenje bešike.

U tretmanu benignog uvećanja prostate mogu biti od pomoći i različiti prirodni preparati. Najpoznatiji čaj, i možda jedna od najdelotvornijih biljaka sa blagotvornim dejstvom na prostatu je svilovina (mala mlečika, vrbovica, lat. Epilobium parviflorum).

Od prirodnih preparata koji se mogu koristiti u tretmanu benignog uvećanja prostate, posebno izdvajamo PRIMED 6 Urinarius. PRIMED 6 je prirodan preparat na bazi meda, polena, lekovitih trava i golice. Povoljno deluje na smanjenje tegoba koje se javljaju usled uvećanja prostate. Poseduje i antiseptična svojstva, pa se preporučuje i u slučaju urinarnih infekcija. Pogodan je za vremenski neograničenu primenu, bez neželjenih efekata. Preventivna upotreba PRIMED 6 preparata preporučuje se svim muškarcima nakon 40. godine, a posebno u slučaju prisustva faktora rizika za bolesti prostate.