PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene i vežbanje

Osobe sa proširenim venama, posebno ukoliko su vene značajno proširene i postoje simptomi težine i nelagodnosti, mogu da budu nesigurni kada je u pitanju bavljenje fizičkom aktivnošću. Uzdržavanje od fizičke aktivnosti uglavnom je posledica straha od pogoršanja simptoma.

Fizička aktivnost je i poželjna i preporučljiva kod osoba sa proširenim venama, jer se vežbanjem podstiče cirkulacija i mogu da se smanje tegobe koje prate proširenje vena. Naravno, trebalo bi da vežbe budu prilagođene postojećem problemu i mogućnostima osobe.

Hodanje je najbolja vežba za osobe sa proširenim venama. Hodanje, lagano ili umereno brzo aktivira mišiće potkolenice koji pomažu usmereno kretanje krvi unutar vena nogu. Na ovaj način se smanjuje zadržavanje krvi u venama donjih ekstremiteta i olakšavaju tegobe kod varikoznih vena. Preporuka je da se makar 30 minuta dnevno posveti hodanju, svakog dana, ili makar pet dana nedeljno.

Vožnja bicikla je takođe dobar izbor jer omogućava dinamično pokretanje mišića potkolenice koji takođe ima gore navedeni efekat na cirkulaciju krvi u venama. Stacionarni bicikl je dobar izbor zbog mogućnosti kontrolisanog podešavanja nivoa opterećenja. Tako, ukoliko osoba ima problem sa koštano-zglobnim sistemom, može da se izbegne opterećenje zglobova biranjem programa sa malim opterećenjem.

Trčanje umerenog intenziteta je takođe preporučljivo. Naravno, i kod trčanja treba voditi računa o podlozi po kojoj se trči, kako bi se izbeglo prekomerno opterećenje i oštećenje zglobnih površina.

Postoje vežbe koje bi osobe sa proširenim venama trebalo da izbegavaju da dugo rade. To se odnosi na sve vežbe koje povećavaju abdominalni pritisak, jer se tako smanjuje normalan protok iz krvnih sudova nogu prema srcu. Jedna od takvih aktivnosti je dizanje tegova. To ne znači da osobe sa proširenim venama ne smeju da dižu tegove, već da je potrebno da kontrolišu opterećenje i dužinu vežbanja, kao i da nakon dizanja tegova primenjuju vežbe za podsticanje cirkulacije.

VENEKS Gel za vene je prirodan proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ekstrakata, etarskih ulja i pomoćnih supstanci.

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.

PORUČITE VENEKS GEL ZA VENE: VENEKS