PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene: činjenice, uzroci, simptomi i prevencija

 

                            

Proširene vene su najčeše oboljenje krvnih sudova nogu, naročito kod žena. Ova bolest površnog venskog sistema najčešće je blage prirode i bezopasna po život, međutim, predstavlja veliki socijalno-medicinski problem, jer umanjuje kvalitet života i ograničava radnu sposobnost obolelih.

Uzroci proširenih vena

Nasledni faktori su jedan od glavnih uzroka proširenih vena. Slabosti venskog zida i odsutne ili nekompetentne venske valvule su najčešće nasledne.

Pored genetike koja je jedan od glavnih uzroka nastanka proširenih vena, postoji niz činilaca koji mogu uticati na slabljenje zida ovih krvnih sudova.

Na primer, hormonski status kod žena naročito utiče na pojavu proširenih vena. Povišeni nivoi estrogena (trudnoća, kontracepcija, supstituciona terapija estrogenom) dovode do slabljenja zida vena, jer ovaj hormon smanjuje čvrstinu potpornog vezivnog tkiva. Isti efekat na zid vena ima moderan, sedetaran način života, dugo stajanje kao profesionalno oboljenje, prekomerna telesna težina, fizička neaktivnost, vruće kupke, visoke potpetice itd.

Načelno, postoje dve teorije o uzroku nastanka proširenih vena. Po jednoj, uzrok nastanka proširenih vena je slabost venskog zida, dok su po drugoj teoriji za to krivi nefunkcionalni zalisci.

Ipak, možemo reći da su ove dve teorije uzročno-posledično povezane. Kako kroz vene teče krv koja je sakupila sve otpadne produkte metabolizma, ona se mora suprotstaviti gravitaciji i pobediti je na putu ka srcu. Kontrakcija mišića listova i pritisak stopala u pokretu omogućavaju suprotstavljanje sili zemljine teže. Uloga zalistaka je da kontrolišu dotok krvi i sprečavaju povratak krvi nazad u vene. U slučajevima kada oni loše funkcionišu, krv se vraća unazad i zadržava u venama nogu. Iz tog razloga dolazi do proširivanja lumena vena, zastoja krvi i povećanja venskog pritiska.

Simptomi proširenih vena

Proširene vene često ne prate simptomi, već se manifestuju pojavom popucalih kapilara, mrežastih i končastih ispupčenja, koja vremenom prelaze u vene debljine i do jednog centimetra.

Simptomi koji prate proširene vene su:

  • osećaj težine u nogama,

  • grčevi i oticanje nogu najčešće u predelu skočnog zgloba koji se tokom noći ili prilikom podizanja nogu povlače,

  • svrab kože,

  • trnjenje i bol.

Prevencija i lečenje proširenih vena

Proširene vene nisu samo estetski problem već oboljenje koje može imati ozbiljnu kliničku sliku i posledice po zdravlje ukoliko se ne leče na vreme. U tom smislu je zaista neophodno – od trenutka pojave prvih promena na koži ili sa pojavom prvih simptoma proširenih vena krenuti sa merama prevencije i sprečavanjem daljeg razvoja bolesti.

Izbegavanje faktora rizika koje smo pomenuli i svakodnevna fizička aktivnost najčešće su dovoljne mere koje bi mogle da zaustave dalji razvoj oboljenja. Takođe, lokalna primena odgovarajućih krema ili gelova je često neophodna. Izuzetno dobre rezultati u tretmanu proširenih vena moguće je postići lokalnom primenom preparata na bazi ekstrakta divljeg kestena. Osim ekstrakta divljeg kestena, postoje i drugi prirodni sastojci koji snažno doprinose lečenju proširenih vena. Ekstrakt heljde, gaveza, borovnice i gingko bolobe samo su neki od njih.

Za sada, jedini preparat na tržištu koji se ističe po izuzetnom prirodnom sastavu je VENEKS Gel za vene. Ovaj preparat sadrži čak 11 snažnih prirodnih sastojaka i preporučuje se za ublažavanje ili eliminaciju svih tegoba proširenih vena, uključujući i pucanje kapilara. VENEKS Gel za vene doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, i konačno, za razliku od mnogih drugih preparata, neguje, hidratizuje i regeneriše oštećenu kožu.

Na kraju, važno je da se napomene – ukoliko se proširene vene ne leče na vreme, može doći do razvoja potencijalno ozbiljnih komplikacija, zaključno sa onom najvećom, a to je zapaljenje vena praćeno zgrušavanjem krvi.