PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neke vrste meda i njihove prednosti

Med je jedan od najznačajnijih pčelinjih proizvoda, sa veoma dugom upotrebom u ishrani ljudi. Pored bogatog nutritivnog sastava, med je vrlo cenjen i zbog svojih mnogobrojnih blagotvornih efekata na zdravlje čoveka.

Postoji više vrsta meda. Osnovna podela je prema zastupljenosti nektara različitih biljaka. Tako, imamo monoflorni med, u kome je najveća zastupljenost jedne biljne vrste (npr. bagremov ili lipov med), ili poliflorni med, za čiju proizvodnju pčele sakupljaju nektar sa više vrsta biljaka (cvetni-livadski i šumski med).

Svaki med ima korisna svojstva, a ovde ćemo izdvojiti neke osnovne karakteristike najpoznatijih vrsta meda.

  1. Bagremov med je bistar, svetlo žute boje, dugo ostaje u tečnom stanju (čak i više godina). Zbog svog blagog ukusa posebno se preporučuje deci. Pogodan je za zaslađivanje napitaka jer njegova blaga aroma ne menja ukus napitka. Bagremov med povoljno deluje na organe za varenje, umiruje želudac i pomaže probavu. Zbog svoje osobine da sporo kristališe kao i prozirne svetlo žute boje, uglavnom se koristi za proizvodnju meda u saću. Takođe, deluje umirujuće i kod anksioznosti, nesanice i nervoze. Odlična kombinacija za umirenje je čaj od matičnjaka zaslađen bagremovim medom.
  2. Lipov med je žute boje, mada intenzitet boje može varirati od svetlo do tamno žute. Brže kristališe od bagremovog meda. Povoljno deluje na disajne puteve. Umiruje kašalj i pomaže u tretmanu bolesti respiratornih puteva (prehlada, grip). Takođe, lipov med ima blagotvorno dejstvo na bubrege i pomaže eliminaciju štetnih materija urinom.
  3. Livadski (cvetni) med u svom sastavu sadrži nektar velikog broja livadskog bilja, zavisno od geografskog područja i doba godine. Postoje podaci da cvetni med može pomoći u smirivanju alergija na polen, a u tu svrhu se preporučuje upotreba lokalno proizvedenog cvetnog (livadskog) meda, jer će se u njemu naći polen većine biljaka koje mogu biti uzrok alergije.

  4. Suncokretov med je intenzivno žute boje i ima specifičnu aromu. Veoma brzo kristališe (već za nekoliko nedelja nakon vađenja iz košnice). Suncokretov med ima opšte povoljno dejstvo na kardiovaskularni sistem, disajne i probavne organe, a preporučuje se starijim osobama i deci u periodu rasta i razvoja.
  5. Medljikovac, medljika (šumski med) je posebna vrsta poliflornog meda. Nastaje sakupljanjem „medne rose“ sa listova različitog listopadnog i zimzelenog drveća. Izrazito je tamne boje, sporo kristališe, može imati jak ukus (blago kiseo). Bogat je mineralima, pa se preporučuje osobama sa anemijom, u periodu oporavka nakon bolesti i operacija.

GORSKI med potiče sa domaćih prostora i poseduje odgovarajuće sertifikate o kvalitetu. GORSKI med možete pronaći u PRIMED BIO-apotekama. Za sve informacije pozovite nas na 011/715-12-65.