PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prisustvo krvi u stolici

Pojava krvi u stolici obično se primeti na toalet papiru ili wc šolji, nakon pražnjenja. Boja može da varira od svetlo crvene do skoro crne, a ove varijacije u boji mogu da pomognu u utvrđivanju uzroka krvarenja. Može da bude simtpom različitih problema, od bezazlenih uzroka do ozbiljnih stanja. Krv u stolici može da se javi kod krvarenja u bilo kom delu digestivnog sistema, od jednjaka, preko želuca i creva.

Hemoroidi i problemi koji prate njihovo proširenje najčešći su uzrok pojave krvi u stolici. Problem sa hemoroidima je benigne prirode, ali ume da bude veoma neprijatan i opterećujući. U uznapredovalim stadijumima, kada su proširenja veoma izražena sa pratećom upalom, svrabom, iritacijom i drugim simptomima, hemoroidi mogu značčajno da utiču na kvalitet života i obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Uspešan tretman hemoroida obično dovodi i do prestanka pojave krvi u stolici.

Analna fisura je takođe problem benigne prirode, a obično se javlja kod prisutne opstipacije i tvrde stolice. Napinjanjem i prolaskom tvrde stolice može doći do sitnih oštećenja sluzokože završnog dela creva i krvnih sudova, što dovodi do pojave tragova krvi u stolici ili na toalet papiru. U rešavanju ovog problema važna je korekcija ishrane, unos više tečnosti i svežeg povrća i voća, kako bi se regulisala probava.

Polipi debelog creva su benigne izrasline koje nekada mogu da dovedu do pojave krvi u stolici. Drugi simptomi njihovog prisustva su promene u izgledu stolice i ritmu pražnjenja creva. Nekada, polipi mogu da se maligno izmene, pa je važno da se redovno prate i po potrebi blagovremeno uklone.

Kolorektalni karcinom je maligni tumor koji se razvija u završnom delu creva i može da bude uzrok postojanja krvi u stolici. Drugi simptomi uključuju promene ritma pražnjenja i izgleda stolice, grčeve ili bol u donjem delu stomaka, umor. Za razliku od ostalih stanja koja dovode do krvarenja, karcinom anusa i rektuma je veoma ozbiljno stanje koje zahteva neodložan tretman, kako bi se sprečile teže posledice.

Inflamatorne bolesti creva uključuju Kronovu bolest i ulcerozni kolitis. Kod ovih stanja javlja se zapaljenje u zidu creva, a prateći simptomi su bol ili pojava krvi u toku pražnjenja, gubitak telesne težine, dijareja.

Divertikuloza creva podrazumeva postojanje manjih proširenja dela zida creva. Ukoliko dođe do zapaljenja u ovim proširenjima, to stanje se naziva divertikulitis, a simptomi koji ga prate mogu da budu grčevi, bol, krvarenje, promene ritma pražnjenja, a nekada se javlja i povećanje temperature.

Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu nekada može da izazove krvarenje. Za razliku od krvarenja u nižim delovima digestivnog trakta, kada je krv u stolici obično svetlija, kod krvarenja iz želuca stolica je tamne boje.

Bolesti jednjaka takođe nekada modu da budu praćeni krvarenjem koje se manifestuje promenom izgleda stolice. Kao i kod krvarenja iz želuca, stolica je tamna, nekada se poredi sa izgledom katrana.

Bez obzira na to što je većina problema koja dovodi do pojave krvi u stolici benogne prirode, svakako treba ispitati uzork krvarenja, posebno ukoliko je praćeno drugim simptomima. Nakon pregleda i odgovarajućih dodatnih analiza, lekar će, u zavisnosti od postavljene dijagnoze odrediti dalje praćenje ili preporučiti tretman.