PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni antidepresivi

Depresija je jedna od najčešćih bolesti današnjice. Uzrokuje je poremećaj u hemijsko-električnim procesima u mozgu koji regulišu raspoloženje.  Mnogi naučnici smatraju da disbalans u nivou serotonina može uticati na raspoloženje i tako dovesti do depresije. Mogući problemi su: ćelije sa niskim nivoom proizvodnje serotonina, manjak receptora koji bi primili sav proizvedeni serotonin, manjak triptofana  I dr. Serotonin se proizvodi u mozgu jedinstvenom biohemijskom reakcijom iz triptofana. Danas se osnovano smatra da je vitalnost ćelija mozga (neurona) kod osoba sa depresijom ugrožena te da se, ukoliko se depresija ne leči, smrt moždanih ćelija ubrzava.

Depresija se leči antidepresivima. Njihov efekat ostvaruje se putem promene koncentracija serotonina i-ili noradrenalina.  Ponekad depresiju možemo uspešno tretirati i na prirodan način.

Antidepresivi ne deluju odmah, poput aspirina ili sredstava za smirenje. Zavisi od pacijenta i težine poremećaja, potrebno je od jednog do čak šest nedelja da ti lekovi dovedu do poboljšanja. Presudno je da se uzimaju redovno. Sve ovo važi I za preparate protiv depresije na biljnoj bazi.

Kantarion

Za kantarion se bez oklevanja može reći da je najstudioznije proučavana lekovita biljka svih vremena – što svakako nije slučajno jer kantarion može ponuditi čitav spektar rešenja potpuno različih tegoba. Ukratko se za kantarion može reći da je izvrstan prirodni antidepresiv, koji uz rame može stati današnjim sintetskim antidepresivima poput zolofta ili prozaca – bez štetnih nuspojava naravno. Njeno osnovno delovanje svodi se na na blago balansiranje neurotransmitera u mozgu (GABA, norepinefrin, serotonin i dopamin).

Kantarion je potrebno uzimati dve do tri nedelje dok ne postignete maksimalni antidepresivni učinak!

Naime kantarion iako je potpuno sigurna i netoksična biljka, nikako nije preporučljiva za korišćenje ukoliko uzimate lekove ili oralnu kontracepciju, jer ona može umanjiti njihovu delotvornost odnosno smanjiti koncentracije njihovih aktivnih sastojaka u krvnoj plazmi. U suprotnom je sasvim sigurna i apsolutno preporučljiva za korišćenje i smanjivanje tegoba anksioznosti uz blag osećaj euforije

Divlja žalfija

Zbog svog blagotvornog sastava, u širokoj je upotrebi za mnoge namene uključujući depresiju, nervozu, stresna stanja, anksioznost, nesanicu, napetost. Ulje divlje žalfije deluje i euforično dovodeći do povećanja raspoloženja, osećaja zadovoljstva i smirenosti. Njegovo afrodizijačno dejstvo utiče na povećanje libida. Glavna karakteristika divlje žalfije je da umiruje nervnu napetost, a pri tom ne uspavljuje. Na taj način ne ometa mentalne sposobnosti, pa se preporučuje profesorima, studentima, poslovni ljudima i svakom kome je potrebna posebna koncentracija za obavljanje dnevnih aktivnosti.

Ginkgo biloba

Jedna od najstarijih vrsti drveća, Ginkgo biloba, dokazano je delotvorna u lečenju blage do umerene depresije. Anti-depresivni učinci ginkgo biloba počeli su se proučavati kada je primećeno poboljšanje raspoloženja i koncentracije kod osoba s cerebrovaskularnom insufijencijom (nedovoljan protok krvi u mozgu).Ginkgo biloba deluje na povećanje protoka krvi u mozgu, te pomaže u borbi protiv depresije izazvane promenama nastalim zbog starenja moždanih ćelija.

Žuti jasmin

Nemački stručnjaci utvrdili su kako je jasmin molekularno sličan leku valijumu. Miris jasmina deluje na smanjenje tegoba i pospešuje san. Takođe, opšte je poznato kako je ulje jasmina prirodni lek za stres, umor, depresiju i slično. Esencijalno ulje jasmina često se koristi i u aromaterapiji.

Lavanda

Lavanda je prirodni antidepresiv koji deluje umirujuće. Ona pomaže kod depresije, nesanice i emocionalnog stresa, ima smirujući i opuštajući učinak. Osim eteričnih ulja koriste se suvi i cvetovi i listovi za pravljenje mirisnih jastuka, čajeva i drugih preparata od lavande.

Ishrana

Osobe koje pate od depresije treba da unose hranu koja podstiče lučenje serotonina što će lančano izazvati bolje raspoloženje. Namirnice koje utiču na povećanje nivoa serotonina su crna cokolada, avokado, piletina, jogurt, sir.

Omega 3 masne kiseline – mnoge kliničke studije dokazuju povezanost niskog unosa omega-3 masnih kiselina i depresije. Znanstvenim istraživanjima je utvrđeno kako je depresija često povezana sa nesrazmernom zastupljenošću  omega-6 i omega-3masnih kiselina, gde su omega-6 u višku a omega-3 u manjku . U ovom slučaju potrebno je nadoknaditi smanjenu količinu omega-3 masnih kiselina kako bi se postigao idealan balans za kontrolu depresije i poboljšanje zdravlja mozga (1:1 do 4:1). Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su orasi, riblje ulje i semenke lana.

Mnogi lekari preporučuju i vitamine, naročito B6 I B12 vitamine, folnu kiselinu i C vitamin, zatim magnezijum, cink, litijum, kalijum, kalcijum, aminokiselina fenilalanin itd. Svi ovi minerali I vitamini imaju učinak na raspoloženje.

  • Namirnice bogate B6 vitaminom karfiol, potičarka, spanać, banana, crni luk, prokelj, bundeva, kelj,keleraba, brokoli, grašak, rotkva.
  • Namirnice bogate folnom kiselinom –  špargla, spanać, prokelj I brokoli.
  • Namirnice bogate fenilalaninom – semenke suncokreta, crni pasulj, potočarka I soja.

Vitamin D – jedan od uzroka depresije jeste i nedostakak vitamina D u organizmu, jer se u telu proizvodi pod uticajem sunčevih zraka. Sam vitamin D podiže nivo serotonina u mozgu. Obavezno ga pokušajte nadoknaditi kroz ishranu, a najbolji izvor vitamina D jeste ulje  bakalara, sardine, skuša i losos.

Tušt je biljka  veoma bogata mineralima I antidepresivnim jedinjenjima.

Majčina dušica sadrži litijum u velikom procentu , koji spada u antidepresivne minerale.

Sladić je biljka snažnog antidepresivnog delovanja, ima 6 supstanci koje deluju kao MAO inhibitori, kako deluju I lekovi koji se prepisuju za depresiju.

Ostale lekovite biljke koje mogu popraviti raspoloženje:  pitoma nana , bosiljak, hajdučka trava, matičnjak, kamilica, valerijana ,ulje jagorčevine.