PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Pomoć kod virusnih respiratornih infekcija

Virusi ne prave diskriminaciju. Čak i najsnažnije osobe sa veoma dobrim imunitetom mogu da podlegnu uticaju virusa. Svakako, ove osobe će mnogo lakše i brže savladati viruse u odnosu na osobe sa primarno lošim imunitetom.

Virusi najčešće napadaju respiratorne organe, pa su respiratorne infekcije na vodećem mestu među virusnim infekcijama.

Lečenje virusnih infekcija respiratornih organa nije specifično prema vrsti virusa, pre svega zato što za mali broj virusa postoji specifičan antivirusni lek. To je jedan od osnovnih razloga zašto se upotreba antibiotika ne savetuje kod virusnih oboljenja, jer antibiotici ne deluju na viruse.

Kod virusnih infekcija osnovna terapija je simptomatska. Prateći simptomi kao što je kašalj, curenje iz nosa, glavobolja, povišena temperatura mogu da se reše upotrebom odgovarajućih lekova.

Pored zvaničnih lekova, u tretmanu respiratornih virusnih infekcija je možda i najzastupljenija upotreba pomoćnih lekovitih preparata.

Neki od suplemenata koji se najčešće preporučuju i upotrebljavaju su:

  • Vitamin C
    Kada je u pitanju pomoć u tretmanu respiratornih bolesti, vitamin C zauzima vodeće mesto. Zaista, vitamin C je veoma moćna pomoć kod različitih zdravstvenih problema, uključujući i respiratorne infekcije.
  • Topli napici
    Virusne infekcije praćene povišenom temperaturom dovode i do povećanog gubitka tečnosti znojenjem. Zato se uvek preporučuje da se unosi dovoljno tečnosti, posebno toplih napitaka. Od toplih napitaka, najpoželjnije je unositi čajeve, 2-3 šolje dnevno. Biljke od kojih se pripremaju čajevi a koje se ističu po svom povoljnom dejstvu na respiratorne organe su podbel, jagorčevina, timijan, majkina dušica, zova, lipa i druge.
  • Suplementi za poboljšanje imuniteta
    Pored vitamina C, dostupan je veliki broj preparata različitog sastava koji imaju za cilj poboljšanje imunološkog odgovora. Bilo da se radi o kombinaciji lekovitog bilja, vitaminskih kompleksa, medicinskih gljiva i sl. Svi ovi preparati imaju za cilj da podstaknu imunološki odgovor i olakšaju borbu sa virusima.

Iz asortimana PRIMED preparata, u cilju poboljšanja imuniteta i bržeg i efikasnijeg uklanjanja tegoba povoljno dejstvo pokazuje uporedna primena PRIMED 1 Apicomplex i PRIMED 2 preparata.

 

PRIMED 1 Apicomplex je prirodan preparat na bazi meda, polena, propolisa, matičnog mleča i perge. Optimalna kombinacija pčelinjih proizvoda obezbeđuje idealan prirodan izvor nutrijenata koji pružaju podršku imunološkom sistemu. Psebno se preporučuje deci i osobama sa povećanim energetskim i nutritivnim potrebama (adolescenti, osobe koje se bave teškim fizičkim radom, rekonvalescenti).

PRIMED 2 je prirodan preparat na bazi kristalisanog lipovog meda i kalcijuma. Aktivni sastojci preparata ispoljavaju povoljno dejstvo na ceo respiratorni sistem. Smanjuju preosetljivost disajnih organa na alergene i iritanse iz vazduha i pomažu da se razgradi i iskašlje gust sekret iz disajnih puteva.