PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Pobedite tumor !

Tumor predstavlja ograničenu izraslinu nastalu posebnim načinom bujanja tkiva koja se naziva neoplazija.

Kod muškaraca su najčešći tumori pluća i debelog creva a kod žena tumori dojke , grlića materice i pluća. Dakle jedan od najčešćih jeste karcinom pluća.

Definicija Karcinom pluća je zloćudna bolest koja se razvija u plućima ili bronhima. Na prvom je mestu uzroka smrti među karcinomima.

Šta uzrokuje karcinom pluća? Pušenje cigareta je odgovorno za 90% karcinoma pluća. Osoba koja puši kutiju cigareta dnevno ima dvadeset puta veći rizik za oboljevanje od karcinoma pluća u poređenju sa nepušačem. Rizik raste s većim brojem popušenih cigareta i što ranijim početkom pušenja. Rizik je manji kod osoba koje puše filter cigarete, ali ipak znatno veći nego kod nepušača. Pusači lula i cigara imaju veći rizik nego nepušači, ali manji rizik od pušača cigareta. Prestankom pušenja rizik se dramatično smanjuje. 10-15 godina nakon prestanka pušenja rizik je sličan riziku nepušača, iako se rizik nikad potpuno ne smanji. Življenje u istoj kući sa pušačem i pasivno pušenje uzrokuje 30% veći rizik nego kod nepušača. Osim pušenja poznato je nekoliko drugih uzročnika koji povećavaju rizik za oboljevanje od karcinoma pluća, a to su: – alkoholizam – azbest – radioaktivna prašina – plin radon – povećana količina holesterola i preveliki unos masti u organizam – životno doba, rasa, pol i genetsko nasleđe takođe imaju ulogu u razvoju ove bolesti.

Lečenje i preventiva

U vreme dijagnoze često se već proširio na druge organe pa je terapija ograničena na hemoterapiju i/ili zračenje.Određena istraživanja ukazuju da bi se karcinom pluća mogao sprečiti povećanim unosom mikronutrijenata kao sto su karotenoidi, vitamin C, vitamin E i selen.