PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neželjeni efekti lekova kod uvećane prostate

Lekovi za lečenje benigne hiperplazije prostate deluju uskim mehanizmom, sa značajnim spektrom nuspojava. Postoje dve grupe lekova: alfa blokatori i inhibitori 5-alfa reduktaze. Iako vas lekovi neće potpuno osloboditi simptoma, ipak će ih znatno olakšati. Svakako treba pomenuti i pripodne preparate koji imaju uporedivo značajan efekat i nemaju nikakve nuspojave.

Alfa blokatori deluju tako što opuštaju glatke mišiće prostate i vrata bešike, što poboljšava protok urina. Ovi lekovi sprečavaju vezivanje adrenalina na svoje receptore u tkivu prostate.Do izvesnih poboljšanja dolazi obično za nekoliko dana, ali za pun efekat može biti potrebno i do šest nedelja. Neželjena dejstva postoje i najčešća su blaga pospanost, glavobolja i vrtoglavica. Seksualne nuspojave koje se javljaju su smanjenje obima ejakulacije. U ovu grupu lekova spada tamsulosin (Flomax). On je u istaživanju na zdravim muškarcima smanjio volumen ejakulacije kod 90% ispitanika.

Inhibitori 5-alfa reduktaze su alternativa alfa blokatorima. Deluju tako što blokiraju pretvaranje hormona testosterona u dihidrotestosteron u prostati. To čine blokiranjem enzima zvanog 5-alfa reduktaza.  Tako, smanjena količina dihidrotestosterona u prostati dovodi do njenog smanjivanja. U ovu grupu lekova spadaju finasterid (Proscar) i dutasterid (Avodart). Može biti potrebno i do šest meseci da bi se primetilo dejstvo lekova, jer treba vremena da se prostata postepeno smanji. Neželjena dejstva ovih lekova postoje i  mogu da izazovu impotenciju i smanjenu seksualnu želju, što nestaje sa prestankom uzimanja lekova.

Koji lekovi će se koristiti? Težina simptoma nije uvek povezana sa veličinom prostate. I malo i veliko uvećanje mogu izazvati blage ili teške simptome. Alfa blokatori mogu pomoći, bez obzira na veličinu prostate, jer deluju opuštanjem mišićnih vlakana. Finasterid i dutasterid daju najbolje rezultate ako je prostata veća, jer ima više tkiva koje treba smanjiti. Lekar će odrediti šta je najbolje za vas. Takođe, ako se jave neželjeni efekti nekog leka, može vam se dati drugi.

Kombinacija lekova. U nekim slučajevima se koristi kombinacija alfa blokatora i inhibitora 5-alfa reduktaze. Kada se jave neželjeni efekti jednog leka često se dodaje i drugi lek iz sledeće kategorije.

Ovi lekovi imaju dosta česte neželjene efekte i nuspojave kao što su erektilna disfunkcija i drugi problemi seksualne prirode, smanjenje libida, povećanje grudi muškaraca, polna nemoć. Erektilna disfunkcija je najčešća i najuznemiravajuća pojava. Često se erektilna disfunkcija javlja i kod same BHP pa je doktorima teško odlučiti da li da započnu terapiju ili ne.

Lekari koji propisuju ove lekove svesni su seksualnih nuspojava i njihove važnosti. Zato savetuju pacijente da razmisle o svojim željama u seksualnoj sferi i da odaberu vrstu tretmana.

primed6

Prirodni preparat Primed 6 urinarius je dokazano efikasno sredstvo u terapiji i smanjenju tegoba kod benigne hiperplazije. 100% organskog sastava, na bazi prirodnog meda, polena, semenki bundeve i njenih eteričnih ulja. Sadrži sastojke koji blagotvorno deluju na zdravlje prostate, jačajući njenu muskulaturu, smanjuje upalu čime direktno olakšavaju mokrenje. Obiluje karotenoidima, omega 3 masnim kiselinama, cinkom, magnezijimom, gvožđem, vitaminom k. Pored olakšavanja tegoba ovaj preparat deluje protektivno i na pojavu karcinoma prostate.

Cena Primed 6 preparata je 1290,00 din. Možete ga nabaviti u Primed biljnoj apoteci, Vojvode Stepe 120, Tc Milenijum, knez Mihajlova 21a, lokal 54.