PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna sredstva kod upale bešike

 

 Infekcije-urinarnog-trakta-cistitis-upala-bešike-i-mokraćnih-kanala

 Upale bešike su dosta česte, pogotovu kod žena. Od upale bešike žene češće oboljevaju samo od prehlade. Za ovu upalu je karakteristično često i bolno mokrenje. Obično su pečenje i bol najači na kraju mokrenja. Nekada u mokraći bude i krvi. Ova upala, poznata kao cistitis je obično izazvana bakterijama. Kod žena je to najčešće Ešerihija koli, ređe uzročnici mogu da budu Klamidija, Trihomonas, Kandida, Herpes virus i Gonokok. Kod muškaraca je najčešći izaziovač upala Proteus.

Brusnica i borovnica

Upala bešike ima osobinu da se često ponavlja. Da vam se to ne bi desilo pijte čaj od brusnice. Lekari su dugo smatrali da brusnica ubija bakteriju Ešerihiju koli na taj način što dosta zakiseli urin. Novija saznanja su otkrila originalniju ulogu brusnice. Ona, kao i borovnica, sprešava Ešerihiju da se prikači za sluzokožu i tako sprečava upalu mokraćnih puteva i bešike. Ešerihija se normalno nalazi u crevima. Kada dospe u mokraćne puteve, ona se svojim sitnim izraštajima prikači za sluzokožu kao čičak. Nastavi da se razmnožava izaivajući upalu. Brusnica onesposobljava bakterije da se prikače za zid bešike, tako da budu izbačene napolje. Borovnica i brusnica pripadaju istom žbunastom rodu (Vaccinium). One sadrže najmanje dve hemijske supstance koje sprečavaju Ešerihiju da se prikači za zid urinarnog trakta.

Neki lekari smatraju da brusnica može dosta da zakiseli mokraću, čime nadražuje sluzokožu mokraćnih puteva, te može da poveća tegobe kod nekih bolesnika. Međutim, da bi doslo do znatnog zakišeljavanja mokraće potrebno je da se popije šest ili više čaša soka od brusnice.

Da bi se sprečila upala potrebno je da se popije od pola do dve šolje soka od brusnice dnevno. Podjednako je efikasan i sok od borovnice, kao i kokteli ovih sokova. Sok od brusnice može da spreči ponavljanje upala bešike i da pomogne u lečenju već postojeće upale, ali ne može da se koristi umesto antibiotika.

Dosta tečnosti

Za sprečavanje i lečenje upale bešike potrebno je da se pije dosta tečnosti, uključujući i vodu. Dosta tečnosti smanjuje koncentraciju bakterija u mokraći i dovodi do češćeg mokrenja i izbacivanja bakterija. Sve bakterije izazivači upala se brzo razmnožavaju. Ako se unosi manje tečnosti, mokraća se duže zadržava u bešici, bakterija ima dosta više pa su i bol i pečenje jači. Svaka tečnost podstiče mokrenje, tako da ne morate da pijete samo urološki čaj.

Štetno za bešiku

U toku upale bešike, sluzokoža je osetljiva, jer je zapaljena. Postoje namirnice koje mogu da iritiraju upaljenu sluzokožu i povećaju tegobe. Kod nekih osoba nadražajno deluje kafa i čokolada, tako da trebate da ih izbegavate dok traje upala.

Primed 9 brusnica je prirodno sredstvo na bazi meda i organski gajene brusnice koji redovnom upotrebom dovodi do sprečavanja upornih bakterijskih infekcija bešike. Ovaj prirodni preparat objedinjuje dlagotvorno dejstvo meda i lekovito dejstvo brusnice. Svi sastojci brusnice se veoma brzo i efikasno apsorbuju zahvaljujući prisustvu meda i na taj način mnogo brže dovode do terapijskog učinka. Terapijsko dejstvo mu upotpunuju lekovite biljke kantarion i hajdučka trava. Može se koristiti samostalno i kao dodatak antibiotskoj terapiji.

Primed 9 brusnica

Preparat Primed 9 brusnica možete kupiti u Primed Biljnoj apoteci, Vojvode Stepe 120, Knez Mihajlovoj 21 a, Tc Milenijum. Telefoni: 0113912431, 0113288948. Cena preparata je 990,00 din.