PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neke karakteristike ekcema

Ekcem predstavlja jedan od čestih kožnih problema, a karakteriše se povremenom pojavom karakterističnih promena na koži: crvenilo, svrab, zone suve iritirane i oštećene kože. Ove promene mogu da budu različitog intenziteta i da zahvataju veću ili manju površinu kože.

Iako do sada još uvek nije utvrđen jedinstveni uzrok za pojavu ekcema, postoji veliki broj faktora za koji se pokazalo da mogu da doprinesu pojavi simptoma. Ovi faktori se nazivaju i provocirajući faktori.

Neke karatkteristike ekcema koje je dobro poznavati:

  • Uzimanje određene vrste namirnice (često se pominju orašasti plodovi i mlečni proizvodi) može da bude praćeno pojavom simptoma ekcema
  • Simtomi mogu da variraju u zavisnosti od uzrasta osobe, ali je redovno prisutna iritirana, suva i oštećena koža.
  • Nekada, na ispoljavanje ekcema može da utiče I izloženost faktorima iz spoljašnje sredine, kao što je aerozagađenje, polen i sl.
  • Ekcem nije zarazan, ne prenosi se sa osobe na osobu. Postoje podaci o uticaju nekih naslednih faktora, a zapaženo je da može da postoji veća učestalost alergijskih i autoimunih poremećaja kod bliskih srodnika.

U tretmanu ekcema važnu ulogu ima nega i zaštita kože od oštećenja koje može da doprinese pojavi karakterističnih simptoma ekcema.

Optimalna nega kože može da doprinese bržem uklanjanju ekcematoznih promena i smanjenju učestalosti njihovog javljanja.

U održavanju higijene kože preporučuje se upotreba blagih sredstava za čišćenje i pranje koja ne narušavaju prirodnu barijernu funkciju kože. Hidratacija je neizostavni deo nege kože, o kojoj takođe treba voditi računa. Različite formulacije sredstava za negu kože u obliku kremova, masti i dr. uglavnom sadrže nekoliko sastojaka koji udruženo obezbeđuju odgovarajuću hidrataciju, zaštitu i blagotvorno deluju na očuvanje barijerne funkcije kože.

ATOPIK PAKET- PRIRODNO REŠENJE PROTIV EKCEMA I DERMATITISA

PRIMEDERMA 1-2-3 Formula integriše proverena prirodna i savremena dermatološka iskustva u tretmanu ekcema i drugih formi dermatitisa u svim fazama ispoljavanja ili remisije simptoma.

Predloženi režim upotrebe PRANJE–TRETMAN–NEGA na bezbedan način dovodi do povlačenja svih karakterističnih simptoma ekcema i drugih formi dermatitisa. Redovnom upotrebom proizvoda u režimu PRANJE–NEGA smanjuje se nivo rizika od ponovne pojave aktivnih simptoma.