PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Načini lečenja analne fisure

Analni kanal je poslednji deo debelog creva (kolona) koji izlazi iz tela. Vrlo je kratak, dužine oko 2.5-5 cm i ima dva kružna mišića koji pomažu u kontroli prolaza stolice. Unutrašnji analni sfinkter nije voljni mišić i uvek je skupljen kako bi sprečio propuštanje stolice. Spoljni analni sfinkter je voljni mišić.
Analna fisura je oštećenje ili rascep kožne obloge analnog kanala ili trauma anusa i analnog kanala. Trauma se obično javlja tokom kretanja creva ili sa zapinjanjem (konstipacija).
Akutna i hronična forma fisure
Akutna analna fisura opisuje oštećenje u površnom sloju kože.
Hronična analna pukotina razvija se tokom vremena ako površinska pukotina ne zaraste. Oštećenje se proteže dublje u mukozu ili tkivo koje usmerava mišić unutrašnjeg analnog sfinktera.
Simptomi analne fisure
Ozbiljan bol tokom kretanja (pražnjenja) creva, praćen kontinuiranim bolom je klasičan simptom analne fisure. Postoji začarani ciklus konstipacije koja uzrokuje bol, zbog čega analni sfinkterni mišići idu u spazam. Ovo uzrokuje više bolova i grčeva, zbog čega je pokretanje creva teže i pogoršava konstipaciju. Bol je dovoljno značajan da učini sedenje još bolnijim.
Krv u stolici nije poželjna
Takođe, simptom postojanja analne fisure može biti nekoliko kapi svetlo crvene krvi, ali se značajno krvarenje obično ne pojavljuje. Krv u stolici nikada nije normalna pojava i bilo kakvo krvarenje treba da bude alarm da se javite lekaru. Krvarenje od analne fisure je minimalno, a krv se ne meša sa stolicom.
Lečenje analne fisure
Inicijalni tretmani za analnu fisuru, koji su često veoma uspešni, dizajnirani su tako da učvrste stolicu, omoguće njen lakši prolaz i spreče konstipaciju. Uzimanje više tečnosti i ishrana bogata vlaknima su prvi korak, uz korišćenje omekšivača stolice. Povremeno se mogu koristiti i laksativi za promovisanje kretanja creva, ali njihova dugotrajna upotreba nije uvek odgovarajuća.
Drugi pristup tretmanu uključuje smanjenje spazma analnog sfinktera. Sedeće kupke (sedenje u kadi sa toplom vodom) dozvoljava da se mišići opuštaju. Dostupne su i različite masti koje ubrzavaju epitelizaciju, deluju antiseptički i analgetički.
Operacija analne fisure.
Hirurgija je još jedna opcija za analnu fisuru. Indikacije za operaciju su hronične analne fisure i potencijalno akutne fisure koje se ne rešavaju nakon mesec dana agresivnog tretmana.
Ukoliko konzervativni tretman ne dovede do izlečenja u roku od četiri do šest nedelja fisura se može smatrati hroničnom.
Hronična bolest se leči isključivo hirurškim putem, a cilj same operacije je da smanji spazam analnog sfinktera što ima za posledicu smanjenje intraanalnog pritiska koji se smatra glavnim uzrokom nastanka analne fisure

Operacija se obično vrši pod opštom ili spinalnom anestezijom. Bol usled analne pukotine se gotovo odmah uklanja nakon operacije. Laksativi i omekšivači stolice mogu se preporučiti nekoliko dana nakon operacije. Dijeta sa visokim vlaknima je obično doživotna preporuka za sprečavanje ponovne pojave ovog problema.

Medicinska terapija deluje u više od 80% slučajeva, kako na lečenju tako i na sprečavanju budućih analnih fisura. Kod hirurške intervencije stopa uspeha je često veća od 95% u sprečavanju recidiva.
HEMOREKS MELEM je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale. Aktivni princip Peruanski balzam (Balsamum Peruvianum)-ima antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože. Ekstrakt hajdučke trave (Achillea Millefolium)-usporava razvoj patogenih klica i sprečava infekciju rana. Ublažava osećaj bolnih stezanja i snažno podstiče proces zaceljenja kože i sluzokože.