PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mogući uzroci učestalog mokrenja

Učestalo mokrenje je u starijem dobu čest preblem i kod žena i kod muškaraca, samo su uzroci donekle različiti: kod žena je to najčešće pomeranje, odnosno “spadanje” organa u trbuhu, a kod muškaraca uvećanje prostate.

Količina urina prilikom stalnog “trčkanja” do toaleta, može biti jednaka kao kod normalno učestalog mokrenja, ali i znatno manja, tako da se izmokravanje svede na nekoliko kapi. To može biti praćeno simptomima kao što su neprijatnost, peckanje ili bol, a pacijenti se najviše žale na neprestani nagon da mokre.

Često mokrenje se obično javlja kao posledica poremećaja u donjem delu urogenitalnog sistema. Najčešći uzroci mokrenja su upala bešike i mokraćnog kanala.

I inače zdrave osobe povremeno se suočavaju sa učestalim mokrenjem, uglavnom zbog povećanog unosa tečnosti: čaja, kafe i drugih napitaka sa kofeinom. Najčešći uzrok čestog mokrenja kod žena je urinarna infekcija.

Simptomi

Nije uvek učestalo mokrenje problem. Ako traje dan-dva uglavnom je posledica povećanog unosa tečnosti. U tom slučaju urin je svetle boje, a izmokravanje ne prate nikakve tegobe.

Ali ako duže od nedelju dana mokrite više puta nego obično, a mokraća je tamna, ima je malo i primećujete neprijatne simptome, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Zavisno od učestalosti mokrenja pojavljuju se sledeći simptomi: gubitak kontrole bešike, bolno i teško mokrenje, neobična boja urina, nagla potreba za mokrenjem.

Učestalo mokrenje kod žena

Kod žena učestalo mokrenje može biti izazvano cistokelom, uretrokelom ili rektokelom. To, su, zapravo razna izbočenja, odnosno promena oblika i mesta bešike, mokraćnog kanala ili rektuma. Simptomi se uglavnom ispoljavaju kao osećaj punoće ili pritiska na vaginu. Dijagnoza se postavlja klinički ginekološkim pregledom ili cistrouretografijom pri mokrenju. Pacijentkinjama se u tom slučaju savetuju vežbe koje jačaju karlične mišiće, a u najtežim slučajevima se upućuju na operaciju.

Učestalo mokrenje je nekad i posledica drugih bolesti i primenjenih metoda lečenja, pa se tako javlja i kod mukaraca, i kod žena, recimo posle zračenja karličnog dela.

Čest uzrok učestalog mokrenja su i infekcije koje se javljaju kod oba pola, ali su češće kod žena zbog same anatomije koja omogućava bakterijama lakši prodor i zadržavanje u bešici.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Učestalo mokrenje kod muškaraca može da se javi kao posledica benignog uvećanja prostate ili karcinoma prostate. Takvo stanje najčešće se manifestuje otežanim čestim mokrenjem, slabim mlazom mokraće i osećajem nepotpunog pražnjenja bešike.

U dijagnostici ovog problema primenjuju se digitorektalni pregled, ultrazvuk i cistometrija.

Prostatitis je takđe jedan od uzroka učestalog mokrenja kod muškaraca. On može biti uzrokovan bakterijama, ali to nije čest slučaj.

Prostatitis je najčešće praćen izrazitom potrebom za mokrenjem, gnojnim iscetkom iz uretre, temperaturom, groznicom, bolovima u leđima, osećajem punoće bešike, a prostata je bolna na dodir. Ako su bakterije uzrok prostatitisa, leči se antibioticima.

Primed 6 urinarius je prirodni preparat na bazi meda, svilovine, polena i golice. Ne sadrši nikakve aditive, veštačke boje i konzervanse. Upotreba primed 6 urinariusa se preporučuje kod benignog uvećanja prostate, akutnih i hroničnih upala moraćnih puteva. Aktivni sastojci preparata jačaju muskulaturu mokraćne bešike i na taj način smanjuju potrebu za učestalim mokrenjem. Preparat pozitivno deluje na balans muških polnih hormona čija neravnoteža dovodi do pojave benignog uvećanja prostate, i na taj način ublažavaju njene neprijatne simptome. Redovnom upotrebom olakšava se izmokrevanje, ublažava bol i nelagodnost pri mokrenju kao i učestalost noćnog mokrenja. Protivupalno i antibakterijsko dejstvo PRIMED 6 URINARIUS preparata pomaže u tretmanu infekcija mokraćnih puteva i organa.