PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako da kožu bebe održite zdravom?

Ne postoji ništa nežnije i mekanije od glatke, nežne, mekane kože bebe. Međutim, ukoliko se javi neki problem, ova nežna, mekana i glatka koža vrlo brzo može postati gruba i iritirana.

Koža bebe, posebno u prvim mesecima nakon rođenja, znatno je osetljivija na delovanje spoljašnjih faktora u odnosu na stariju decu i odrasle. Reakcije na koži beba mogu ići od obične iritacije sa blagim crvenilom do izraženih simptoma ekcema.

Većina iritacija mogu i spontano, same od sebe da se povuku. Važno je znati:

 • Koje promene na koži bebe se mogu tretirati u kućnim uslovima?
 • Koje promene zahtevaju pregled stručnog lica?
 • Kako se može sprečiti pojava iritacija i osipa kod beba?

PORUČITE PRIMEDERMA BEBICA SET ZA NEGU I ZAŠTITU KOŽE BEBA I TRETMAN EKCEMA KOD BEBA I MALE DECEhttp://primederma.ekcem.rs/bebica/

Ukoliko beba ima crvenilo i osip u području prekrivenog pelenom, te promene nazivamo pelenskim osipom. Najčešće, pelenski osip nastaje u sledećim situacijama:

 • Ukoliko se pelene previše stežu,
 • Kada vlažne pelene ostaju dugo u kontaktu sa kožom,
 • Usled postojanja preosetljivosti na deterdžent, vrstu pelena ili vlažnih maramica (ukoliko se one koriste za negu i brisanje kože bebe).

Savetuje se da se područje pokriveno pelenama održava suvim, sa dovoljno prostora da pelena ne zateže i pritiska nežnu i osetljivu kožu bebe. Pelenu bi trebalo promeniti čim se nakvasi. Ukoliko se crvenilo i osip ipak jave, potrebno je sprovesti mere za što brže uklanjanje problema.

Promene na koži bebe koje liče na bubuljice kod tinejdžera zapravo nisu prave bubuljice. Najčešće su lokalizovane na nosu i obrazima i nestaju spontano u roku od nekoliko nedelja. Ukoliko traju duže ili su udružene sa nekim drugim simptomima koji ukazuju na preosetljivost, potrebno je zatražiti mišljenje lekara.

Ekcem kod beba karakteriše se izraženim kožnim promenama praćenim svrabom. Obično se javlja kod beba čiji roditelji ili drugi članovi porodice imaju prisutan neki oblik preosetljivosti (astma, alergije, ekcem). Tipično, ekcematozne promene su prisutne na licu, a mogu se javiti i na laktovima, rukama, grudnom košu ili u pregibima kolena.

Suva koža bebe nije značajan problem. Može da se javi kod prenesenih beba, ali sem toga što se peruta i objektivno izgleda suvo, dublji slojevi su očuvanog kvaliteta i kontinuiteta, tako da ne postoji nikakav ozbiljniji problem.

Seboreični dermatitis kod beba nastaje usled prekomernog stvaranja sebuma. Obično je lokalizovan u predelu obrva, korena nosa, kosmatom delu glave ili iza ušiju. U tretmanu seboreičnog dermatitisa kod beba savetuje se upotreba posebnih blagih sredstava za pranje i negu kože, a po potrebi, pedijatar može propisati upotrebu specijalnih losiona.

Osip nastao pod dejstvom toplote obično se javlja na delovima tela koji su podložni pojačanom znojenju. Područje vrata, pelena, ispod pazuha i drugih pregiba su posebno podložni nastanku ovih promena. Ovaj problem se može sprečiti održavanjem optimalne temeprature prostorija i odgovarajućom garderobom (slojevito oblačenje, kako bi se po potrebi deo odeće skinuo i sprečilo preznojavanje).

Postoji mišljenje i da bebi puder nije neophodan, ili da čak nije ni poželjan za upotrebu. To se objašnjava činjenocom da beba može lako da udahne čestice pudera, a ono što se postiže puderom može se postići i upotrebom nekog drugog sredstva za negu koji nije u obliku praha.

Milie su sićušne bele “kuglice” najčešće na koži nosa i lica. Nastaju kada se lojne žlezde zapuše, pa je onemogućen normalan protok sebuma koji se nakuplja i izaziva pojavu “kuglica”.

Saveti za održavanje zdrave kože kod beba

 • Upotrebljavajte blage deterdžente za pranje veša i pokrivača koji dolaze u kontakt sa kožom bebe.
 • Koristite odeću i pokrivače od prirodnih materijala.
 • Zaštite kožu bebe odgovarajućim zaštitnim faktorom ukoliko izlazite na sunce.
 • Pažljivo birajte sredstva za pranje i negu kože bebe. Veliki broj proizvoda, iako su deklarisani kao proizvodi za upotrebu kod male dece, mogu da sadrže različite materije koje iritiraju nežnu kožu bebe i dovode do reakcija u vidu osipa ili ekcema. Zbog toga, poželjno je da pročitate sastav proizvoda pre nego što ga upotrebite za pranje ili negu kože vaše bebe.
 • Izbegavajte dugo kupanje bebe. Sasvim je dovoljno kupanje u trajanju od 3-5 minuta, u mlakoj vodi.
 • Koristite blaga sredstva za negu i zaštitu kože koja će obezbediti dovoljnu vlažnost i ishranu, a neće isušiti ili oštetiti kožu.

Od prirodnih formula namenjenih nezi osetljive kože beba, izdvajamo PRIMEDERMA BEBICA formulu. PRIMEDERMA BEBICA KREMA i BALZAM napravljeni su na bazi pirodnih sastojaka, biljnih ulja, biljnih ekstrakata i vitamina, namenjeni tretmanu ekcema i iritacija kod beba i male dece. Prirodna formula BEBICA ne sadrži kortikosteroide, sulfate, parabene i druge agresivne materije, pogodna je za neograničenu negu kože bebe, od glave do pete. Više o BEBICA BALZAMU i KREMI: http://primederma.ekcem.rs/bebica/