PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mogući simptomi masne jetre

Masna jetra je iznenađujuće čest problem. Međutim, kako u većini slučajeva izaziva blage nespecifične simptome, ili ni ne daje nikakve simptome, često se slučajno otkrije u toku rutinskih analiza.

Često je moguće, odgovarajućim promenama u navikama i ishrani da se ovaj problem reši.

Masna jetra predstavlja poremećaj kod kog dolazi do povećanog deponovanja masti u tkivu jetre. Opisuju se dva osnovna tipa: alkoholna i nealkoholna masna jetra. Nekada, kod uznapredovalog procesa, može da dođe do poremećaja funkcije jetre. Kako je jetra veoma važna za normalno uklanjanje toksičnih materija iz organizma, to dalje može da uzrokuje različit poremećaj funkcionisanja organizma.

Nealkoholna masna jetra je češći problem i obično je bezopasna. Retko može da se javi izraženiji oblik koji dovodi do ozbiljnijeg oštećenja građe i funkcije jetre. Još uvek nije utvrđen konkretan uzrok pojave masne jetre, ali se smatra da postojanje određenih faktora rizika kao što su gojaznost, dijabetes, povišen holesterol i trigliceridi, visok krvni pritisak, primena nekih lekova, hepatitis i druge bolesti jetre mogu da imaju ulogu u razvoju masnih promena u jetri.

Alkoholna bolest jetre može da se razvije kod osoba koje prekomerno i u dužem vremenskom periodu unose veće količine alkohola. Takođe, postojanje udruženih faktora kao što su gojaznost i drugi metabolički poremećaji može da doprinese povećanju rizika za razvoj masne promene jetre. Vremenom, alkoholna bolest jetre može da preraste u ozbiljniji problem koji vodi ka trajnijem oštećenju jetre, tako da je važno da se na vreme prepozna i na odgovarajući način tretira.

Simptomi masne jetre su uglavnom odsutni ili veoma blagi, tako da se retko posumnja na postojanje problema u ranoj fazi. Neki od nespecifičnih simpoma mogu da budu blagi osećaj pritiska ili bola u gornjem desnom delu stomaka, umor, slab apetit i gubitak težine. Svi ovi simptomi su vrlo nespecifični i mogu da postoje i kod drugih poremećaja, ali i kod zdravih osoba kao prolazna pojava.

Ukoliko se ustanovi postojanje masne jetre, veoma važnu ulogu ima promena određenih navika i ishrane. Ukoliko postoji problem gojaznosti, značajan korak u kontrolisanju problema može da bude i regulisanje telesne mase. To se odnosi i na druge prisutne faktore rizika (dijabetes, povišen krvni pritisak, povišen nivo masnoće). Ishrana takođe treba da bude prilagođena postojećem problemu. Redovna fizička aktivnost prilagođena mogućnostima osobe može da doprinese regulisanju telesne mase i drugih faktora rizika. Kod masne promene jetre uzrokovane alkoholom, jedan od najvažnijih koraka je prestanak unosa alkohola, koji, zajedno sa drugim primenjenim merama po preporuci lekara i u zavisnosti od stepena izraženosti problema može da doprinese usporavanju ili čak povlačenju problema.

Zdrave navike u ishrani mogu da pomognu kako u prevenciji, tako i u tretmanu problema. Raznovrsna ishrana u kojoj su zastupljene “dobre” masti, sveže voće i povrće je uvek preporuka, bez obzira na to da li postoji neki zdravstveni problem ili ne.