PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako sunčanje može da utiče na ispoljavanje ekcema?

Ekcem je upalno stanje kože koje se karakteriše pojavom tipičnih promena na koži praćenih svrabom i iritacijom. Kožne promene mogu da budu različite veličine i rasprostranjenosti, a obično su praćene crvenilom, poljima suve, ispucale, iritirane kože praćene svrabom manjeg ili većeg intenziteta.

Izlaganje kože suncu može dvostruko da deluje na ispoljavanje simptoma ekcema.

Prekomerno izlaganje kože suncu, posebno u najtoplijem delu dana može da utiče na pogoršanje stanja kože, dok umereno izlaganje sunčevim zracima može čak da ima povoljno dejstvo na povlačenje kožnih promena.

Iako nije jasno definisano na koji način sunčevi zraci mogu povoljno da deluju na kožu sa ekcemom, jedan od mogućih načina je posredno, preko uticaja UV zraka na sintezu vitamina D. Poznato je da vitamin D ima veliki broj važnih uloga u organizmu, pa između ostalog, može povoljno da utiče i na stanje kože.

Pored indirektnog delovanja putem sinteze vitamina D, sunčevi zraci mogu da imaju i neke druge pozitivne efekte. Istraživanja pokazuju da UV zraci mogu da imaju povoljno dejstvo na smanjenje upale, što može povoljno da utiče na smanjenje izraženosti simtoma dermatitisa.

Svakako, i pored mogućih povoljnih efekata koje sunčevi zraci imaju na kožu i celokupan organizam, trebalo bi imati u vidu moguće štetne efekte prekomernog izlaganja UV zracima. O tome bi trebalo voditi računa, kako bi se iskoristile svi mogući blagotvorni uticaji a smanjila mogućnost nastanka onih neželjenih (oštećenje kože, nastanak opekotina od sunca, i dr.)

ATOPIK PAKET

Sve što vam je potrebno za sveobuhvatan i uspešan tretman ekcematozne i kože sklone drugim formama dermatitisa sada je dostupno na jednom mestu!

PRIMEDERMA ATOPIK PAKET: https://primederma.ekcem.rs/