PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Medicinske gljive i njihov značaj

medicinske-gljiveDugo godina unazad smatralo se da gljive (pečurke) pripadaju carstvu biljaka. Tek šezdesetih godina 20. veka gljive su izdvojene u posebno carstvo. Carstvo gljiva obuhvata veoma veliki broj različitih vrsta gljiva, mada je zvanično do sada opisano samo oko 100 hiljada.

Gljive imaju visoku nutritivnu vrednost. Većina gljiva sadrži sve aminokiseline potrebne čoveku, a pored toga, gljive sadrže i visok procenat minerala, vitamina, ugljenih hidrata i masnih kiselina. Gljive su sposobne da proizvode i biološki aktivne materije, kao što su enzimi, vitamini, alkaloidi, više masne kiseline i dr.

Za medicinske gljive karakteristično je da pored nutritivnog značaja poseduju i određena farmakološka svojstva. Farmakološka dejstva gljiva su sve češći predmet naučnih istraživanja, kako bi se utvrdio njihov stvarni značaj, dejstvo, mogućnosti primene, kao i potencijalna neželjena dejstva. Neke od najpoznatijih medicinskih gljiva su Coprinus comatus, Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum, Hericium erinaceus, Lentinula Edodes, Grifola frondosa i mnoge druge.

Zajedničko za sve medicinske gljive je njihovo imunostimulativno dejstvo, a većina gljiva deluje povoljno i na kardiovaskularni sistem (regulacija nivoa šećera, holesterola i krvnog pritiska). Pored toga, aktivni sastojci medicinskih gljiva imaju i antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Ipak, kao najznačajnije dejstvo, i ono zbog kog poslednjih godina raste interesovanje i potražnja za medicinskim gljivama jeste njihovo dejstvo u lečenju malignih bolesti. Postoje podaci koji govore u korist upotrebe medicinskih gljiva kao pomoćnog sredstva u tretmanu malignih bolesti, pre svega zbog direktnog imunostimulativnog, antioksidativnog i antikancerogenog dejstva.

Dejstva nekih od gljiva po kojima se izvajaju su sledeća:

  • Ganoderma lucidum (Reishi, Lingzhi) pokazuje posebno povoljno dejstvo kod alergijskog rinitisa. Reishi pokazuje i imunomodulatorno i antiinflamatorno dejstvo, za koje se pretpostavlja da je u osnovi povoljnog dejstva na povlačenje simptoma alergijskog rinitisa.
  • Hericium erinaceus privlači pažnju dejstvom na nervni sistem. Aktivni sastojci ove gljive stimulišu oslobađanje faktora rasta nerava, pa se ispituje njegovo dejstvo u tretmanu oštećenja nerava.
  • Coprinus comatus stimuliše oslobađanje insulina i deluje zaštitno na pankreas. Pokazuje povoljno dejstvo na regulaciju nivoa šećera u krvi, i koristi se u slučaju dijabetesa tip I i II.
  • Cordyceps sinensis ima dejstvo slučno G.lucidum. Posebno se preporučuje kod bolesti pluća, bubrega i jetre.

Još uvek ne postoji dovoljan broj naučnih istraživanja na dovoljnom broju ljudi kojima bi se rasvetlila sva pozitivna i negativna dejstva medicinskih gljiva. Međutim, ono što možemo reći na osnovu dosadašnjih otkrića i iskustva sa upotrebom u narodnoj medicini, medicinske gljive zaslužuju posebno mesto u našoj svakodnevnoj ishrani, ali i u kućnoj apoteci.

Reference:
http://www.cris.uns.ac.rs/DownloadFileServlet/Disertacijanebojsa%20stilinovic%20disertacija.pdf?controlNumber=(BISIS)84159&fileName=nebojsa%20stilinovic%20disertacija.pdf&id=992&licenseAccepted=true
http://www.medicalmushrooms.net/