PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mangostena- kraljica voća

Mangostena (Garcinia mangostana) je vrsta voća koje nativno raste u jugoistočnoj Aziji. Mangostena je vekovima jedan od važnih faktora u tradicionalnoj medicini stanovništva koje naseljava predele gde mangostena raste.

Zahvaljujući klasi prirodnih polifenola ksantonina, koji se nalaze u tamnopurpurnoj kori bobica, prah mangostene je jedan od najboljih prirodnih boraca protiv slobodnih radikala, i za obnovu oštećenih ćelija.

Koje su najvažnija blagotvorna dejstva mangostene?

 1. Antioksidativno dejstvo
  Već smo pomenuli visok sadržaj polifenola koji deluju zaštitno protiv oštećenja ćelija izazvanog slobodnim radikalima, a povoljno utiču i na imunološki sistem organizma.
 2. Pomoć u regulisanju povišenih vrednosti krvnog pritiska
  Mangostena je bogata magnezijumom, za koji je dobro poznato da ima blagotvorno dejstvo na kardiovaskurarni sistem. Pored pomoćnog dejstva na regulaciju krvnog pritiska, magnezijum blagotvorno utiče i na rad srca.
 3. Prevencija zapaljenskih bolesti
  Mangostena sadrži veliki broj aktivnih materija koje imaju protivupalno dejstvo. Dugoročno gledano, mangostena može pomoći u tretmanu različitih zapaljenskih bolesti respiratornih puteva i drugih organa. Mangostena povoljno deluje i na smanjenje reumatskih promena koje zahvataju zglobove.
  Protivupalno dejstvo sastojaka mangostene može pomoći i u tretmanu nekih vrsta alergija.
 4. Regulacija probave
  Visok sadržaj vlakana povoljno utiče na regulisanje probave, i može pomoći boljem varenju hrane.
 5. Mangostena je odličan izbor i kod zdravih osoba
  Dakle, mangostena nije rezervisana samo za osobe koje imaju određen zdravstveni problem, već je odličan izbor za sve koji vode računa o svom zdravlju. Bogata je vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim brojnim sastojcima koji okrepljuju i pomažu očuvanje i unapređenje zdravlja.