PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje ulceroznog kolitisa

Ulcerozni kolitis je upalna bolest debelog creva, koja se karakteriše multiplim površinskim ulceracijama. Uzroci ove bolesti su: genetska predispozicija , psihisomatski faktori (bolest se češće javlja kod osoba koje su sklone depresiji) i faktori imuniteta (primećen je povećan broj obolelih kod osoba koje imaju slab imunitet organizma). Ulcerozni kolitis je bolest koja podjednako pogađa i žene i muškarce, a najčešće se javlja između 20. i 35. godine života.
Upalni proces primarno zahvata sluznicu debelog creva, koja je prekrivena lezijama i krvlju kao posledicom krvarenja iz lezija. Bolest u 95% slučajeva zahvata rektum, a uz rektum, može zahvatiti i deo debelog creva ili čitavo debelo crevo. Tada se može proširiti i na ileum.
Način ispoljavanja i simptomi zavise od zahvaćenog regiona creva i opsežnosti bolesti. Kliničke manifestacije ulceroznog kolitisa su najčešće proliv, obično bez krvi, i bol u trbuhu (> 75%), zatim febrilnosti (>50%), kao i opšta slabost, a moguć je i gubitak u težini. Ponekad, posebno kod dece i starih jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini.
Lečenje ulceroznog kolitisa
Najefikasniji lekovi za lečenje ulceroznog kolitisa su antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi) a, po potrebi, primjenjuju se i drugi lekovi. Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze. Dugotrajna primjena ograničena je nuspojavama, a akutno lečenje ne smanjuje rizik recidiva.
Imunosupresivi se koriste kod hroničnih oblika.
Primed 13 kordiceps je takođe jako efikasan kako kao preventiva kod genetski predisponiranih osoba tako i kao dodatni vid lečenja ulceroznog kolitisa jer u većini slučajeva pospešuje oporavak i revitalizaciju sluzokože creva.