PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje kontaktnog dermatitisa

Kontaktni dermatitis je upala koju uzrokuje dodir sa posebnom (određenom) stvari, osip je ograničen na posebno područje i često ima jasno određene granice.
Mnoge stvari mogu prouzrokovati upalu kože jednim od dva mehanizama:

  • nadražaj (nadražajni kontaktni dermatitis), ili
  • alergijskom reakcijom (alergijski kontaktni dermatitis).

Čak vrlo blagi sapuni, deterdženti i neki metali mogu, nakon čestog dodira, nadraživati kožu. Katkada ponovljena izloženost, čak i vodi, može osušiti i nadražiti kožu. Jake nadražajne stvari, kao što su kiseline, neka sredstva (npr. sredstva za čišćenje) i neka organska sredstva (npr. aceton u sredstvu za uklanjanje laka za nokte) mogu kroz nekoliko minuta izazvati promene na koži.
Kod alergijske reakcije, prva izloženost određenoj stvari (ili u nekim slučajevima, prvih nekoliko izloženosti) ne uzrokuje reakciju, ali ponovna izloženost (kontakt) može prouzrokovati svrab i dermatitis unutar 4-24 sata. Ljudi mogu koristiti (ili biti izloženi) godinama stvarima bez problema, a onda se iznenada razvije alergijska reakcija. Čak masti, kreme i losioni koji se koriste za lečenje dermatitisa mogu dati takvu reakciju.
LEČENJE
Lečenje se sastoji od uklanjanja uzroka ili izbegavanja svega što uzrokuje kontaktni dermatitis. Da bi se sprečila infekcija i izbeglo nadraživanje, osoba treba redovno čistiti područje vodom i blagim sapunom. Mehuri se ne smeju otvarati. Upotrebom zavoja se može sprečiti širenje infekcije.
Kortikosteroidne kreme ili masti obično ublažuju simptome blagog kontaktnog dermatitisa sve dok osoba ima mnogo mehura, kao što je često pri dermatitisu otrovnim bršljanom. Katkada se za teške slučajeve kontaktnog dermatitisa propisuju tablete kortikosteroida, npr. prednizon. U nekim situacijama antihistaminici olakšavaju svrab, ali u većini slučajeva kontaktnog dermatitisa nisu posebno od pomoći.
Od prirodnih terapeutskih sredstava mogu se koristiti oblozi sa dodatkom čaja od kamilice ili mente i osnovnoj terapiji može se dodati Srebrna krema lokalno kao i kombinacija meda i koprive.