PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Oralna kandidijaza

Kandida (Candida albicans) je sve češći izazivač gljivičnog oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa. Gljivica nema izražena patogena svojstva i većinom je prisutna kao deo fiziološke oralne flore. Kandidijaza se pojavljuje tek kada nastupe pogodni uslovi za njeno pojačano razmnožavanje. Najčešća okolnost pri kojoj se to događa jeste primena antibiotika. Antibioticima se uništava deo fiziološke oralne flore i stvara „slobodni prostor“ za pojačani rast kandide. Infekcija se javlja na celoj sluzokoži usne šupljine, a odlikuje se crvenilom i neugodnom senzacijom pečenja. Najizraženija je na gornjoj strani jezika gde se može pojaviti u obliku debelih belih naslaga ili izraženog crvenila s atrofijom jezičnih papilla.
Leči se antigljivičnim lekovima i pojačanom oralnom higijenom. Možete koristiti i Srebrosept za grlo koji pomaže u terapiji i eliminaciji gljivica.

Primed vam preporučuje da manje probleme rešavate uz pomoć prirodnih preparata i da izbegavate jake antibiotike ukoliko nije neophodno!