PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje Helicobacter pylori infekcije

Helicobacter pylori je spiralna bakterija nađena na sluzokoži želuca, ranicama u usnoj duplji, zubnim naslagama, pljuvački, stolici. Jedina je bakterija koja može da živi u kiseloj sredini želuca. Ova infekcija je široko rasprostranjena. Kod većine ljudi ne izaziva tegobe, dok kod nekih može da dovede do gastritisa, ulkusne bolesti (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu), karcinoma i limfoma. Ako se ne leči infekcija, bakterija ostaje u organizmu decenijama, a možda i do kraja života.

Kako se inficiramo ovom bakterijom?

Nezna se tačno koji su putevi prenošenja infekcije. Moguće je prljavim rukama, poljupcem, hranom… Ali to su samo pretpostavke. Najlakše se zaraze mala deca, posebno ona koja žive u kolektivima, spavaju sa roditeljima ili drugom decom ili im majka cuclu stavlja u svoja usta pre nego što im je da.

Tegobe ne moraju da budu posebno izražene. To su ustvari simptomi izazvanih bolesti. Najstalniji simptom je bol. Često je to tup i ravnomeran . Kod čira na dvanaestopalačnom crevu, bol se javlja 4 – 5 sati posle jela i noću, a ublažava se posle unosa hrane. Bol kod čira na želucu se javlja 2 – 3 sata posle jela i obično se pojačava posle uzimanja hrane. Zato mnogi imaju averziju prema hrani i mršave. Kod čira se bol javlja periodično. Postoje periodi sa izaženim tegobama, koje smenjuju periodi bez tegoba, kada bolesnik može sve da jede. Bol prate podrigivanje, gorušica, osećaj mučnine, a nekad i povraćanje.

U lečenju se koriste tri grupe lekova : lekovi koji uništavaju uzročnika (H.pylori), smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. Takođe PRIMED proizvodi pomažu u eradikaciji tj. eliminisanju bakterija i podižu naš imuni sistem na viši nivo. Jedan od tih preparata je i PRIMED 5 koji pored poboljšanja krvne slike potpomaže i u boljem varenju i zaštiti od infekcija ovom bakterijom.