PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje funkcionalne dispepsije

 mu;nina

Mučnina, gađenje, povraćanje, nadimanje, bol u želucu, neuredna stolica.. .To su sve simptomi bolesti organa za varenje ali ne moraju uvek biti znak postojanja organske bolesti. Dešava se da stres, neredovna i loša ishrana, prolazne infekcije mogu izazvati poremećaj rada želuca i creva. U pitanju su funkcionalni poremećaji poznati kao otežano varenje hrane. Ne postoji zapaljenje ni tumor ni čir već samo otežana funkcija.

Tegobe su različite ali su u principu podeljene u dve grupe. Kod prve dominiraju simptomi od strane creva, stolica je neredovna, nekada prolivasta, nekada postoji zatvor. Kod druge grupe dominira gorušica, rana sitost, bol u želucu, mučnina, podrigivanje, osećaj težine u stomaku, nadutost stomaka.

Kod postojanja ovih tegoba potreban je kompletan pregled krvne slike i organa za varenje ne bi li se isključile organske bolesti. Kada se one isključe, promenom stila života i ishrane se simptomi mogu držati pod kontrolom.

Preventiva se sastoji u smanjenju veličine obroka koji trebaju biti češći. Treba imati tri glavna obroka i dve užine. Izbegavati ležanje nakon obroka već treba prošetati. Minimum dva sata posle večere ne ići u krevet. Lekovi protiv bolova kao što su brufen i diklofenak mogu pogoršati simptome.

Principi ishrane nisu striktni već pacijent treba da izbegava hranu koja mu smeta. Kod pacijenata sa izraženom gorušicom treba izbegavati masnu hranu, kafu, alkohol, cigarete, sirovi luk, čokoladu, citruse. Pacijenti kod kojih dominira zatvor trebaju uzimati hranu sa puno vlakana: voće, povrće, mekinje i unositi dosta tečnosti. Unos mleka često pogoršava stanje dok jogurt može povoljno delovati na probleme. Treba izbegavati hranu koja nadima (grašak, pasulj, boraniju) ili ih spremati sa dodatkom belog luka ili đumbira.

Terapija. Od lekova se preporučuju lekovi koji smanjuju lučenje želudačne kiseline : H-2 antagonisti (ranitidin, famotidin) ili inhibitori protonske pumpe      (omeprazol, pantoprazol). Lekovi koji ubrzavaju rad creva tzv. prokinetici mogu takođe biti od pomoći pacijentima sa neurednom stolicom. Farmaceutski laksativi su efikasni ali mogu “ ulenjiti creva” pa se zato njihova upotreba treba izbegavati ili svesti na najmanju meru.