Simptomi upaljenih hemoroida mogu da budu veoma neprijatni. Kod nekih osoba, simptomi mogu da traju veoma dugo, posebno kod starijih osoba. Nekada, godinama nakon prvobitnog povlačenja teogoba, bol i drugi simptomi hemoroida mogu ponovo da se ispolje.

Učestalost pojave simptoma može da bude različita. Kod izraženijeg problema, simptomi su veoma česti, nekada ni ne nestaju u potpunosti, već se samo menja intenzitet ispoljavanja.

Da li simptomi upale hemoroida mogu spontano da nestanu?

Nekada, kod manje izraženog problema, simptomi mogu i sami da se povuku, bez posebnog tretmana. Svakako, u ovom periodu je važno izbegavati aktivnosti koje mogu da iritiraju hemoroide, redovno sprovođenje higijene.

Izraženiji i uporniji simptomi hemoroida uglavnom zahtevaju sprovođenje i odgovarajućih dodatnih mera i lokalnim nanošenjem masti sa protivupalnim, regenerativnim i antiseptičnim dejstvom.

Poseta lekaru se preporučuje u bilo kom slučaju, a posebno ukoliko su simptomi izraženi i uporni.

Prošireni i upaljeni hemoroidi su najčešći uzrok pojave krvi u stolici. Međutim, poseta lekaru i pregled hirurga je neophodan kako bi se isključilo postojanje nekog drugog, ozbiljnijeg procesa. Pažljivim ispitivanjem kože i sluzokože analnog predela i rektuma mogu da se uoče promene koje odgovaraju hemoroidima. Ukoliko se primeti neka promena koja je sumnjiva i zahteva dodatno ispitivanje, lekar će sprovesti dalje potrebne mere u cilju postavljanja tačne dijagnoze.

U tretmanu hemoroida koriste se masti i kremovi za lokalno nanošenje, različitog sastava i formulacije, sa uglavnom sličnim delovanjem. Ova sredstva imaju ulogu da smanje upalu, iritaciju, infekciju i ostale simptome upaljenih hemoroida.

Ovde posebno izdvajamo HEMOREKS, melem na bazi čak 10 biljnih sastojaka.

HEMOREKS Melem protiv hemoroida sprečava svrab, smanjuje osećaj bola i nelagodnosti, smiruje upalni proces, regeneriše oštećeno tkivo i sprečava ponovnu pojavu simptoma upale.

Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale.