PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kantarion – biljni antidepresiv

kantarion

Upotreba kantariona

Kantarion ili gospina trava je odavno poznata po svojoj lekovitosti. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i zvanična medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka delovanja kantariona. Od aktivnih stvari koje se nalaze u biljci najznačajnije su: hipericin, hiperforin, pseudohipericin, flavonoidiHipericin može izazvati fotosenzibilizaciju. Na tržištu postoji veliki broj preparata od kantariona koji se koriste lokalno i oralno te je potreban veliki oprez. Osetlljive i osobe svetlijeg tena koje koriste preparate kantariona, trebaju izbegavati sunčanje jer može doći do fotosenzibilizacije. Ekstrakti s kantarionom imaju antibiotsko, antivirusno i antidepresivno delovanje. Kliničke studije koje su istraživale antidepresivni efekat kantariona, dokazale su efekat kod blažih i srednje teških depresija, straha i nemira, anksioznosti i razdražljivosti. U poređenju sa antidepresivima je jako efikasan i ima mnogo manje neželjenih efekata. Osim toga, kantarion se koristi za lečenje simptoma menopauze, kod neraspoloženja, poremećaja koncentracije, iscrpljenosti, sindroma hroničnog umora, migrene i drugih tipova glavobolje.

Etarsko ulje kantariona sprečava grčeve, smanjuje nadimanje, leči želudačne tegobe. Koristi se i u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Vaginalete kantariona su široko poznate ženskoj populaciji, veoma su efikasne u slučaju vaginalnih infekcija jer deluju protiv mnogih patogenih mikroorganizama.

Preparati kantariona zahvaljujući njegovom antibiotskom i protivupalnom dejstvu mogu se koristiti i lokalno kao ulja za zarastanje rana, kod opekotina prvog stepena, neurodermitisa, reumatskih bolova, ujeda insekata, hemoroida i bolnih stanja. Zbog fotosenzibilizacije, potreban je oprez kod korišćenja ulja kantariona, pa za vreme upotrebe ulja treba izbjegavati sunce.
Kantarion se može koristiti i kao čajni napitak.

Delovanje kantariona

Dugo se smatralo da je jedina aktivna komponenta kantariona hipericin, mada se sve veća važnost pridaje hiperforinu.Kantarion sprečava razgradnju neurotransmitera serotonina, dopamina,norepinefrina i dr. koji su odgovorni za lepo raspoloženje i na taj način smanjuje depresiju. Kantarion sadrži i melatonin, koji se luči pri uvođenju u san i održava san. Na taj način kantarion otklanja nesanicu. Aktiva komponenta kantariona hiperforin pokazuje antibiotsko delovanje sprečavanjem razmnožavanja bakterija. Deluje i kod Gram pozitivnih i kod Gram negativnih bakterija, kao i kod virusa ( virus herpesa, citomegalovirusa, hepatitisa C).

Oprez

Zbog nuspojava koje izaziva s nekim lekovima, neke zemlje su čak i zabranile korištenje preparata kantariona. Sigurni su ako se uzimaju kako je propisano i kratkoročno. Nuspojave koje preparati kantariona mogu izazvati su: problemi sa spavanjem, nemir, anksioznost, razdražljivost, umor, suva usta, vrtoglavica, glavobolja, osip, proliv.
Preprate kantariona se ne preporučuju  primenjivati kod dece mlađe od 12 godina bez nadzora lekara.
Ne sme se prekoračiti doza jer bi moglo doći do ozbiljnih reakcija pri izloženosti suncu i moguće su druge nuspojave.
Ne preporučuje se za vreme trudnoće i dojenja, kod težih mentalnih oboljenja (bipolarni poremećaj, šizofrenija, Alchajmerova bolest ).
Nije dobro naglo prekinuti korišćenje ovog preparata jer može uzrokovati neprijatne nuspojave. Ako odlučite da prekinete upotrebu preparata kantariona, treba to učiniti polako i postepeno.

Doziranje

Kod promena raspoloženja u menopauzi koristi se doza 300 mg ekstrakta kantariona dnevno. Za lečenje depresije preporučuje se tri puta dnevno po 300 mg ekstrakta kantariona.

Interakcije

Kantarion utiče na metabolisanje mnogih lekova koji se prerađuju preko jetre, zato pre početka njihovog korišćenja potražite mišljenje lekara. Stupa u interakcije s alprazolamom, amitriptilinom, pilulama za kontracepciju, antilipemicima, digoksinom, diazepamom, lanzoprazolom, omeprazolom, varfarinom), sa lekovima protiv depresije (paroksetin, sertralin…), lekovima protiv SIDA-e, lekovima protiv alergije…