PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako sniziti holesterol?

Holesterol je po strukturi ciklični, monohidroksilni, nezasićen alkohol. U današnje vreme su bolesti srca I krvnih sudova najčesce uzrokovani povećanim nivoom masnoća u krvi. Dokazano je da se 2/3  holesterola stvara u organizmu iz zasićenih masnih kiselina u jetri (endogeni holesterol), a samo 1/3 se unosi hranom (egzogeni). Kada se u krvi nađe veća količina holesterola on se lepi na zidove krvnih sudova što dovodi do začepljenja krvnog suda i ometanja cirkulacije.

Normalne vrednosti holesterola u krvi su od 3,1-5,5mmol/l. Dnevni unos bi trebao biti od150-300mg.Na nivo holesterola utiču:

-unos hranom

-unos zasićenih masnih kiselina

-prekomerni unos kalorija i prostih ugljenih hidrata

-šetni efekti trans masnih kiselina.

U krvi postoji dve frakcije holesterola: LDL, loš holesterol koji se nagomilava na zidovima krvnih sudova i HDL koji odvodi masnoće u jetru na razgradnju ili uklanjanje iz organizma. Povoljno za organizam je da ima veće vrednosti HDL-a koji ima zaštitnu funkciju i sprečava taloženje na krvnim sudovima, a manju vrednost LDL. To bi bilo idealno ali se u praksi mnogo češće dešava obrnuta situacija.

Holesterol u fiziološkim granicama ima bitne uloge: od njega se sintetišu polni hormoni, zatim žučne kiseline bitne za varenje masnoća, ulazi u sastav ćelijske membrane. Hrana koja u sebi sadrži najviše holesterola je:

-mozak i žumance jajeta,

-iznutrice (jetra, srce, bubrezi),

-riblja ikra i kavijar,

-punomasni sirevi i drugi mlečni proizvodi, puter,

-majonez i slični sosevi,

-mesne prerađevine i masno meso sa velikim procentom masnoća ( svinjetina, jagnjetina).

Za snižavanje nivoa holesterola na prvom mestu je potrebno promeniti ishranu, izbegavati il izbaciti namirnice sa gornjeg spiska, regulisati telesnu težinu i uvesti redovnu fizičku aktivnost. Poželjne namirnice su:

  1. sve vrste povrća koja imaju dosta vlakana i malo kalorija, treba ga konzumirati štto više u svežem stanju, kuvano ili pečeno bez masti. Nikako ne treba biti dinstano ili prženo u dubokoj masnoći.
  2. Za užinu ubacite voće i to ono koje je manje slatko: jabuka, breskva, višnja, kivi, narandža.
  3. Meso konzumirajte u malim porcijama i to neka bude kuvano, izaberite manje masne vrste mesa, belo meso, junetinu.
  4. Ubacite ribu u jelovnik, 2-3 puta nedeljno, najbolje plavu morsku ribu zbog obilja nezasićenih masnih kiselina.
  5. Umesto belog hleba i peciva koristite integralna testa, od celog zrna.
  6. Mleko i mlečni proizvodi umereno i to oni sa manjim procentom masti.
  7. Smanjite unos kuhinjske soli i  redovno vežbajte.Primed 8 preparat

 Prirodno resenje protiv povišenih masnoća u krvi je prirodni preparat PRIMED 8 FEROPOLIS.To je tinktura na bazi propolisa sa dodatkom lekovite koprive. Kopriva je poznata kao stari lek koji snažno pročiščava krvne sudove. Ovaj prirodni preparat topi mase naslage sa zidova krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju kako na periferiji tako i u velikim venama i arterijama. Ovaj prirodni preparat jača krvnu sliku jer je bogat gvoždjem i povoljno deluje na želudac. Uzima se tri puta dnevno po 10 kapi.