PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako poboljšati cirkulaciju?

Znaci loše cirkulacije

Nedovoljno snabdevanje ekstremiteta krvlju manifestuje se kao osećaj hladnih prstiju ili cele šake i stopala. Ponekad je prisutan i osećaj blage utrnulosti. Kod osoba koje imaju tanku I bledu kožu, može da postoji prisutna plavičasta prebojenost vrhova ekstermiteta.

Loša cirkulacija može da bude uzrok lošeg kvaliteta kože i noktiju. Koža postaje istanjena, suva, peruta se, a nokti suvi, lako se listaju ili su izrazito lomljivi. Ukoliko dugo postoji oslabljena cirkulacija u ekstremitetima, dolazi i do smanjenja maljavosti. Kod nekih muškaraca može da postoji problem sa postizanjem i održavanjem erekcije. Kada je oslabljena cirkulacija uzrokovana dijabetesom, oštećenja kože, posekotine ili druge vrste rana mogu da vrlo sporo zarastaju i sklone su razvoju infekcije.

Preporuke kod oslabljene cirkulacije

 • Dobra kontrola nivoa šećera u krvi
  Dijabetes koji nije dobro kontrolisan, dugoročno gledano može da ostavi ozbiljne posledice na krvnim sudovima svuda u organizmu. Dobro regulisan nivo šećera je važan kako bi se sprečilo ili makar usporilo napredovanje oštećenja.
 • Prestanite sa pušenjem
  Duvanski dim je takođe čest uzrok oštećenja krvnih sudova koje vodi ka slabljenju cirkulacije.
 • Kontrolišite krvni pritisak
  Visok krvni pritisak doprinosi razvoju ateroskleroze. Ateroskleroza postepeno smanjuje elastičnost krvnih sudova i uzrokuje različite kardiovaskularne probleme.
 • Unosite dovoljno tečnosti
  Dovoljan unos vode je neophodan za očuvanje dobre funkcije svih organa i sistema u organizmu.
 • Obezbedite dovoljno fizičke aktivnosti
  Fizička aktivnost podstiče cirkulaciju. Potrudite se da obezbedite sebi svakodnevno mininum 30 do 60 minuta neke aktivnosti.
 • Korigujte ishranu
  Zdrava ishrana nema lošu stranu, dok loša ishrana itekako može da ima loše posledice po zdravlje. Obezbedite dovoljno vitamina, minerala i drugih važnih nutrijenata pravilnim izborom namirnica. Ukoliko imate problem sa cirkulacijom, posebno se savetuje upotreba voća kao što su kupine, maline, brusnica i dr.
 • Masaža celog tela i/ili ekstremiteta
  Masaža blagim pokretima poboljšava protok krvi kroz krvne sudove. Masažom se podstiče vraćanje krvi iz venskih krvnih sudova iz ekstremiteta, kao i dotok sveže arterijske krvi bogate kiseonikom i nutrijentima u ekstremitete. Masažu možete izvoditi u toku tuširanja, a dobar efekat ima i naizmenično tuširanje mlazom tople i hladne vode.

PRIMED 11 se preporučuje kod:

 • oslabljenog rada srca

 • bolesti srca i krvnih sudova (ateroskleroza, povišen krvni pritisak, poremećaji srčanog ritma)

 • povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi (zajedno sa PRIMED 8 FEROPOLIS tinkturom)