PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako lečiti bolesne sinuse

Kada se sinusi začepe i sluz ne može da otiče iz njih, tada dolazi do začepljenja sinusa koje pogoduje razmnožavanju bakterija i tako nastaje infekcija. Jedan od uzroka oboljenja sinusa je i snažno izduvavanje nosa, što ga nadražuje. Snažno izduvavanje nosa nateruje puno sluzi u zdrave sinuse. Razne hemikalije mogu biti uzrok oboljenja sinusa. Sumporoksid, veoma hladan vazduh, duvanski dim, slaba ishrana, otrovi iz vazduha utiču na nosne cilije, parališu ih i one ne mogu da obavljaju svoj zadatak čišćenje vazduha i zaštitu od otrovnih  čestica. Ukoliko cilije sporije rade i bakterije se brže razmnožavaju.

Kako izbeći bolesti sinusa?

Nežno izduvavanje sekreta iz nosa, posebno za vreme prehlade; ispraviti nosnu pregradu ako je kriva kako bi se sprečio prolaz sekreta iz nosa; čuvati se nazeba i ne umarati se u vreme prehlade;  čuvati se što je moguće više zagađenog vazduha i ne pušiti. Izbegavati duži boravak u zatvorenim i neprovetrenim prostorijama. Boraviti što više u pokretu na čistom vazduhu, jesti što više voća i povrća, žitarica i mahunarki, piti dovoljno vode i boraviti na suncu određeno vreme. Neka prostorije za stanovanje budu osunčane jer će se tako mnogo smanjiti broj zaraznih klica u sobama.

Kako lečiti bolesne sinuse?

Jedna od najboljih metoda, naučno proverena , jeste uzimanje toplih napitaka sa limunom i medom, i to u velikim količinama. Veoma je koristan lek ispiranje nosa mlakom, slanom vodom što će pomoći da se odstrane strana tela i uspostavi normalna funkcija sinusa. Tople komprese su veoma blagotvorne za bolesne sinuse. Staviti tkaninu nakvašenu toplom vodom na predeo sinusa, tri puta dnevno i držati nekoliko minuta na sinusima, a to će podstaći protok sluzi koji će izlaziti kroz nos i sa sobom odnositi bakterije napolje. Topli oblog će podstaći i limfnu drenažu, jer kada limfa ne cirkuliše dobro dolazi do otoka očiju i podbulosti. Koriste se oblog spravljen od crnog luka, vinskog sirćeta i ulja i držati u toku noći, zatim oblog od krupne soli, koja se zagreje, stavi u tkaninu i drži pola sata u predelu sinusa. Tinktura od rena- koren rena izrendati  i staviti u flašu od pola litre i napuniti je vinskim sirćetom. Ostaviti da stoji 10 dana na toplom, povremeno mućkati.  5 dana zaredom preko grčića flaše udisati isparenja po 5 min svakih sat vremena, a u toku noći držati oblog od ove smese.

Šta ometa uspešno lečenje sinusa?

Ne udisati paru kroz nos, ne uzimati velike doze jakih antihistaminika jer oni isušuju nos i sprečavaju cilije da urade svoj posao. Sve to produžuje bolest. Preterana upotreba medicinskih kapi za nos može biti veoma štetna. One u početku dobro pročiste nos, ali dužom upotrebom utiču na oticanje nosnog tkiva a to sve stvara zapušenost nosa. Zbog toga se kapi ne stavljaju jednom dnevno, nego dva, tri i više puta, a na kraju se stavljaju svakog sata. Tako se stvara navika. To stanje se zove Rhinitis medicamentosum, što znači zapaljenje i otok sluzokože nosa.

Jedna od uloga nosa jeste da čuva organizam od infekcija. Ali kada je nos zapušen i ne možemo da dišemo kroz njega, češće se dobija infekcija pluća. Nos pročišćava vazduh i zadržava prašinu, pa štiti i od tuberkuloze. Ispitivanja naučnika su dokazala da hladan vazduh nije glavni uzrok oboljenja sinusa. Utvrđeno je da ishrana ima veliki uticaj i da manjak belančevina doprinosi oboljenju sinusa. Nosni polipi ustvari predstavljaju velike kese pune tečnosti koja se tu zadržava i ne otiče. U nosu treba da bude dosta tečnosti koja vlaži i zagreva vazduh što prolazi kroz nos, ali ta tečnost ne sme da ne otiče. Polipe je moguće odstraniti operacijom ili lečenjem. Nije dobro boraviti u prostorijama gde ima bolesnih ljudi koji kijanjem i kašljanjem prenose infekciju.

Primed 2 diši lako deluje kao prirodni bronhodilatator, mukolitik i sekretolitik, dakle širi disajne puteve, razmekšava sekret i pomaže u eliminaciji istog i na taj način se omogućava čišćenje disajnih puteva, sprečava se gomilanje iritanasa i razmnožavanje bakterija. Ujedno poboljšava imunitet i smanjuje osetljivost sluzokože disajnih puteva na alergene.

primed2dišilako