PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako izlečiti bronhitis prirodnim lekovima

Bronhitis može da nastane iz više uzroka. Može da bude bakterijskog ili virusnog porekla, a može da bude prouzrokovan i nekim hroničnim nadražajnim sredstvima, kao što su pušenje i izloženost određenim hemikalijama. Deca su podložnija pojavi bronhitisa ukoliko su im roditelji pušači ili ako su dugotrajno izloženi dejstvima formaldehida, hemikaliji koja kolima i kućnom nameštaju daje onaj miris „novog“. Ponekad klice i nadražajna sredstva deluju zajedničkim snagama. Pušač se prehladi, a kašalj, zatim, prelazi u bronhitis. Bronhitis može da nestane sam po sebi, bez lečenja. Međutim, nekad ima običaj da se zadrži i dobije hroničan oblik. Postoji veliki broj biljaka koje pomazu da lakse dođe do izlečenja.

Eukaliptus

Ulje eukaliptusa predstavlja dobar ekspektorans ( supstanca koja pomaže izbacivanje sluzi iz disajnih puteva). Inhaliranje parom eukaliptusa je dobro za lečenje bronhitisa i kašlja. Unošen oralno, čaj od lista eukaliptusa može da ima iste blagodeti. Kada progutate eukaliptus, vaš organizam ga apsorbuje, deo njegovih etarskih ulja izlučuje se kroz vaša pluća. Na taj način dobijate antiseptička, rashlađujuća i ekspektoransna svojstva baš tamo gde vam je to potrebno.

Beli luk

Unošenje velikih količina belog luka može da preduhitri bronhitis, zato što je pun hemikalija koje deluju antibakterijski i antivirusno. Beli luk vas takođe može zaštititi od nazeba i gripa. U telu, beli luk oslobađa supstance, uključujući alicin, jedan od najjačih antiseptika iz širokog spektra jedinjenja koja beli luk poseduje. Ta aromatična jedinjenja izlučuju se kroz pluća – otuda zadah na beli luk. Prisustvo tih jedinjenja u plućima je blagotvorno. To znači da, kao i kod eukaliptusa, dobijate aktivne sastojke belog luka tamo gde su vam najpotrebniji.

Divizma

Divizma može da pomogne u izbacivanju lepljive sluzi. Uz delotvornost ekspektoransa, ona omekšava ždrelo, poseduje baktericidne moći i pomaže u sprečavanju mišićnog spazma koji izaziva kašalj.

Kopriva

Poslednjih godina kopriva je sve više korišćena za lečenje bronhitisa, astme i polenske kijavice. Sok od njenog korena i lišća, pomešan sa medom i šećerom olakšava tegobe kod astme i bronhitisa. Probajte  dve kašičice ove sušene biljke na šolju kipuće vode, natapajte dok se ne ohladi.

Pirevina

Preporučuje se kao delotvorno sredstvo u lečenju upala disajnih organa, uključujući i bronhitis.

Muška bokvica

Ova lekovita biljka i njoj srodno bilje u svetu su poznati kao supresanti kašlja. Preporučuje se kao sigurno i delotvorno sredstvo protiv različitih bronhijelnih tegoba. I još pride, bokvica poseduje antibaktericidno dejstvo. Možete da je spremite na sledeći način: jedna kašičica sušenog bilja na jednu šolju kipuće vode.

Gorčika

Preporučuje se čaj od gorčike , sa dodatkom limuna i saldića. Priprema čaja – dve kašičice bilja na šolju kipuće vode.

Bršljan

Bršljan je takođe koristan za lešenje bronhitisa i ostalih disajnih smetnji.

Troskot

Ova biljka se preporučuje za lečenje upaljenog ždrela i disajnih tegoba, uključujući i bronhitis.

Beli slez i druge vrste sleza

Slez je dobar za umirenje disajnog trakta (demulcent). Slez je posebno delotvoran jer njegovo umirujuće korenje takođe poseduje antiinflamatorna svojstva.

Jagorčevina

Preporučuje se jedna kašičica sušenog cveta jagorčevine ili pola kašičice njenog korena ako ekspektorans, za lečenje bronhitisa, nazeba i kašlja.

Sapunjača

Koren ove biljke je dobar ekspektorans  za čišćenje disajnih puteva, uključujući bronhitis. Supstance koje se nalaze u biljci – saponini – poseduju analgetska i antiinflamatorna svojstva, pored toga podstišu delovanje ostalih jedinjenja. Da biste napravili čaj, kašičicu osušene biljke prelijte šoljom kipuće vode i natapajte do hlađenja.

Biljne formule

Svaku od ovih biljaka možete uzimati posebno, ukoliko tako želite. Međutim, većina travara preporučuje njihovo mešanje. Preporučene biljne mešavine

  • Gorčika, divizma, oman u jednakim delovima
  • Gorčika, divizma, bokvica, papričica, laminarija, sladić, kora bresta i divlje trešnje, uz dodatak ehinaceje za jačanje imuniteta

Biljke koje sadrže vitamin C

Dnevna doza od 500 mg vitamina C dokazala se korisnom kod obolelih od alergija, astme i bronhitisa. Utiče na smirivanje disajnih infekcija, nazalne kongestije i suznih očiju. Biljke sa visokim postotkom ovog vitamina su zelena paprika, agrumi i ljute papričice.

Integralne žitarice, orasi i namirnice koje sadrže magnezijum

Kada se govori o vitaminima i mineralima, rizik od oboljenja disajnih puteva, kao što je bronhitis, povećava se smanjenjem broja magnezijuma. Sve što je više magnezijuma u organizmu, manje je smetnji u disanju, kao i ostalih disajnih tegoba. Prirodnjaci obično preporučuju 300 do 600 miligrama magnezijuma dnevno kao preventivu. Morate takođe jesti više hrane bogate magnezijumom, kao što su integralne žitarice, soja ,orasi, riba, mlečni proizvodi i posna mesa.

Primed 2 – diši lako

Primed 2 diši lako uspešno otklanja simptome astme, bronhitisa, alergijskog rinitisa, sinusitisa i pušačkog kašlja.

Primed 2 diši lako smanjuje osetljivost na alergene, deluje bronhodilatatorno i pomaže regeneraciju sluzokože disajnih puteva.

Umiruje kašalj I ublažava iritaciju sluzokože disajnih puteva.

Podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, a samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta. Pored toga, Primed 2 ublažava gušenja i proređuje asmatične napade I čini ih slabijim po intenzitetu.

Primed 2 je potpuno  prirodan I može da se koristi kao dodatak standardnoj terapiji bronhitisa. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pcelinje proizvode I primena u trudnoći. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med.

primed2dišilako