Benigna bolest, najčešće povoljnog, mada često produženog toka!

Infektivna mononukleoza je akutna bolest, uzrokovana virusom koji posebno pogađa limfno tkivo i jetru.  Dakle,  najčešći uzročnik je Epstein-Barr virus, B limfotropni herpesvirus, rasprostranjen širom sveta.  Osim što uzrokuje infektivnu mononukleozu, ovaj virus se povezuje i sa nastankom karcinoma grla i nekim B ćelijskim limfomima.

Infektivna mononukleoza je sporadična bolest koja prvenstveno pogađa mlade odrasle osobe, ali se može javiti u svakom uzrastu.

ŠIRENJE:

Pljuvačka predstavlja sredstvo za prenos virusa! Prenos je podstaknut intimnim kontaktom između sluznica usnih šupljina uz razmenu pljuvačke, što se događa prilikom poljupca u usta, pa otuda i naziv “Bolest poljupca“.

U ostale moguće puteve prenosa se ubraja i tzv. “zaraza za stolom”, preko posuđa, gde se važnost prvenstveno daje zajedničkom konzumiranju jela.

Postoje i tzv. zdrave kliconoše, kod kojih je virus prisutan u latentnom stanju, verovatno u pljuvački.

KAKO SE PREPOZNAJE?

Inkubacija obično traje 30-45 dana. Početak bolesti može biti nagao ili postupan. Najčešći simptomi su:

  • Opšta slabost
  • Bolovi u mišićima
  • Porast temperature
  • Glavobolja

U najpotpunije znake i simptome spadaju:

  • Temperatura
  • Angina
  • Povećanje limfnih čvorova
  • Uvećanje jetre i slezine

Među ostalim znacima se nalaze i enantem i egzantem. Enantem se sastoji od pojave sitnih tačkastih krvarenja na resici, mekom i tvrdom nepcu. Egzantem (osip) ima izgled sličan rubeoli.

ISPITIVANJA:

U krvnoj slici postoji povećenje broja belih krvnih zrnaca, sa pojavom atipičnih limfocita, odn. ćelija infektivne mononukleoze.

U serološkom nalazu je karakteristična pojava specifičnih antitela protiv ovčjih eritrocita. Nalaz nema apsolutnu vrednost, jer može biti prisutan i kod drugih viroza, u serumskoj bolesti, pa i kod normalnih osoba.

PROGNOZA:

Benigna, ozdravljenje nastupa za 2-4 nedelje.

TERAPIJA:

Nema specifične terapije, lečenje je simptomsko. Bolesnici treba da miruju, uzimaju veće količine tečnosti, lekove za snižavanje povišene tempretaure, izbagavaju fizičku aktivnost 6-8 nedelja.

Prevencija podrazumeva izbegavanje kontakta sa inficiranom pljuvačkom i odražavanje higijene usne duplje. U prevenciji, kao i u terapiji ove bolesti, radi povećanja opštih odbrambenih sposobnosti organizma, može se koristiti Primed 1, kao prirodni imunostimulator!