PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hronični prostatitis, zapaljenje koje ne jenjava

ProstatataHronični proststitis je hronično zapaljenje prostate, koje se stalno ponavlja i ne jenjava u potpunosti. Jedno je od najčešćih oboljenja polnog sistema kod muškaraca. Javlja se u uzrastu između 20 i 50 godina. Prostatitis ozbiljno narušava kvalitet života mlađih muškaraca i muškaraca u srednjim godinama. Ukoliko se ne leči, može da dovede do ozbiljnih psiholoških i socijalnih priblema.
U zavisnosti od uzroka problema razlikuju se dve vrste hroničnog prostatitisa: nebakterijski i bakterijski. Bakterijski hronični prostatitis obično izazivaju gram negativne bakterije iz grupe enterobakterija (ešerihija koli, klebsiela, proteus i dr.) Infekcija pored prostate zahvata i mokraćni sistem i kanaliće koji ga povezuju sa prostatom, limfnim sudovima, kao i sa zidom rektma.
Kod nebakterijskog hroničnog prostatitisa, kod analize urina i ejakulata nema bakterija, ali uprkos tome postoji uvećan broj leukocita- znak za postojanje zapaljenskog procesa prostate.
Uzroci hroničnog prostatitisa mogu biti: preterana seksualna aktivnost, snižena seksualna aktivnost, radno okruženje sa preteranim izlaganjem vibracijama u karličnoj oblasti (profesionalni vozači), teški fizički napori, poremećaji u karličnoj cirkulaciji, pad imuniteta i dr.
Iako kliničkim proučavanjima nije dokazana efektivnost preporuke, muškarcima sa hroničnim prostatitisom se savetuje da izbegavaju ljuto, kofein i duvan. Takođe, pogoršanje simptoma hroničnog prostatitisa se povezuje i sa stresom.
Akutni prostatitis je ozbiljna infekcija koja se manifestuje groznicom, lokalizovanim bolom, generalizovanom simptomatologijom. Leči se parenteralnom primenom visokih doza penicilina širokog spektra, trećom generacijom cefalosporina, fluorohinolona, aminoglikozida. Kod hroničnog prostatisa hinoloni, kao što su ciprofloksacin i levofloksacin, izbor su koji se preporučuje. Lekovi iz drugih grupa koji se koriste u terapiji prostatitisa su alfa blokatori, nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao i hormonska terapija.
Alternativne metode lečenja biljem.
Lečenje biljkama je široko rasprostranjeno u terapiji hroničnog prostatitisa. Veliki je broj biljaka koje mogu da olakšaju i ublaže tegobe sa prostatom. Među njima je ekstrat plodova patuljaste palme (Serenoa repens), azijski gingseng (Panax gingseng), kora drveta afričke šljive(Pygeum africanum) i korenom koprive (urtica dionica). Mineral cink i vitamin B6 takođe se smatraju delotvornim. Cinka ima u susamu i bundevinom semenu, mahunarkama, orasima, ovsu, a vitamina B6 u bananama, pšeničnim klicama, spanaću i suvom voću. Omega-3 masti iz ribljeg ili lanenog ulja isto pomažu kod učestalih upala prostate. Kvercetin ima protivupalno i antioksidativno dejstvo, a ima ga i u limunu, jabukama, luku, peršunu, maslinovom ulju…
Od čajeva pomažu čaj od mlečike, koji se priprema tako što se kafena kašičica mlečike prelije šoljom ključale vode i ostavi da stoji 20 minuta, prohladi, procedi i pije do dva puta dnevno, ujutru na prazan stomak i uveče pre večere. Terapija polenom počinje tako što se 10 dana uzima po 20 grama polena, pa narednih 20 dana po 10 grama.
Delotvorna je i kombinacija meda i sirovih bundevinih semenki. Pola kilograna bundevinog semena se pomeša sa 250gr meda i svakog jutra se konzumira po jedna supena kašika. Bundevino seme može i da se pomeša sa sokom od limuna, maslinovim uljem i narendanim celerom. Sastojke izmešati i svako veče konzumirati po supenu kašiku.
primed6mPRIMED 6 urinarius je prirodan preparat na bazi meda, golice i lekovitih trava koje imaju blagotvorno dejsvo na funkciju prostate.
Primed 6 se preporučuje kod:
Hiperplazije prostate,
Akutne i hronične upale prostate,
Benignih i malignih promena prostate,
Upale mokraćne bešike i mokraćnih puteva.
Preparat je bogat belančevinama, ugljenim hidratima i vitaminima C, B1, B2, B6 i niacinom. Od minerala sadrži fosfor, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar i cink, kao i male količine selena.