PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hepatitis A

Hepatitis A, poznat i kao “bolest prljavih ruku”, pojavljuje se sporadično ili u epidemijama, a do infekcije dolazi konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane virusom hepatitisa A (tzv. fekalno-oralni put zaraze). Zato rizik zaraze virusom hepatitisa A najviše zavisi od higijenskih i sanitarnih uslova života. Najčešći je kod dece i mladih osoba.

Inkubacija traje između 10 i 50 dana, prosečno 28 dana. Osoba je najviše zarazna nedelju dana pre pojave simptoma i tokom prve nedelje trajanja simptoma. Simptomi počinju naglo, manifestuju se kao stalni umor i gubitak apetita, mučnina, povraćanje, osećaj težine ili tupih bolova u donjem i srednjem delu trbušne duplje, ređe pod desnim rebarnim lukom, drhtavice i umereno povišena temperatura. Kod dece može biti izražen proliv, a u nekim slučajevima izraženi su kašalj, kijaciva i bol u grlu. Ovaj stadijum može da ostane jedina manifestacija hepatitisa A, ili da predhodi otprilike jednu nedelju pre pojave žutila. U ikteričnom stadijumu prvo se pojavljuje crveno-smeđ izgled mokraće, svetla stolica, a zatim sledi žutilo beonjača i kože, najčešće uz postepen prestanak opštih simptoma. Porast vrednosti jetrenih enzima (aspartat aminotransferaza – AST, serumska alanin aminotransferaza – ALT) počinje u preikteričnom stadijumu hepatitisa A, a maksimum dostiže u ikteričnoj fazi bolesti

LEČENJE

Mirovanje tokom jedne do četiri nedelje posle postavljene dijagnoze i jetrena dijetalna ishrana zasnovana uglavnom na ugljenim hidratima tradicionalni su postupci kod pacijenata sa hepatitisom A. Kod pacijenata sa izraženom mučninom i povraćanjem indicirana je primena infuzije glukoze.