PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hemoroidi, sve češći problem mladih

Jedan od sve češćih zdravstvenih problema kod mlađe populacije su hemoroidi ili šuljevi. Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost, naročito kod mlađe populacije.
Bolni jstučići u rektalnom kanalu
Sunđerasti jastučiči u rektalnom kanalu ispunjeni krvlju imaju ulogu zatvaranja analnog otvora. Međutim, neuredan način života bez kretanja, nepravilna ishrana uz nasleđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačan pritisak na vene pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih otoka.
Simptomi koje ne treba zanemariti
Svrab, osećaj pritiska u analnom otvoru, bolni otoci, na dodir opipljivi čvorovi i posledično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemoroida.
Postoje spoljašnji i unutrašnji hemoroidi
Spoljni hemoroidi smešteni su uz samu ivicu anusa i pokriveni vrlo osetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, stvara se otok na izlazu iz analnog kanala, a na dodir se osećaju kao tvrda i bolna izbočina. Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti pomoć lekara.
Unutrašnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se prepoznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se uklešte i ne mogu da se vrate u analni kanal što izaziva jak bol i krvarenje.
Lečenje hemoroida i prevencija
Kod učestalih problema s hemoroidima potrebno je potražiti pomoć lekara, a preventivno kada se problem povuče, delotvorna je promena stila života.
Ishrana bogata vlaknima jedna je od osnova dobrog varenja. Mahunarke, integralne žitarice i suvo i sveže voće i povrće sprečavaju formiranje hemoroida. Izbegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.
Povećan unos tečnosti, pri čemu se preporučuju voda ili sokovi od sveže ceđenog voća i povrća, olakšava stolicu. Posebno delotvorno je svakodnevno konzumiranje soka od šljiva.
Dugotrajno sedenje treba izbegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u sprečavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju.
Redovna fizička aktivnost podstiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i varenje i stimuliše crevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proliva i zatvora.
Melem HEMOREKS je prirodni proizvod, izrađen na bazi visokokvalitetnih biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pomoćnih supstanci. Izabrani aktivni sastojci u uravnoteženom odnosu ostvaruju višestruko dejstvo na upaljene hemoroide: sprečavaju svrab, smanjuju osećaj nelagodnosti i smiruju upalni proces, regenerišu oštećeno tkivo i sprečavaju ponovnu pojavu simptoma upale. Aktivni pricip melema Peruanski balzam (Balsamum Peruvianum)-ima antibakterijska, antiseptična i protiv upalna svojstva. Deluje kao izraziti keratoplastik i sredstvo za epitelizaciju. Podstiče proces zarastanja rana i oštećenja sluzokože.