PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Fenomen zore kod dijabetičara.

Na nivo šećera u krvi utiču različiti faktori, uključujući hormone, ishranu, ali i način života. Međutim, ako vam je šećer u krvi konstantno veći nego što bi trebalo da bude svako jutro, razgovarajte sa vašim izabranim doktorom da vidite u čemu je problem. U tim situacijama vaš doktor će najverovatnije da predloži da proveravate nivo šećera u krvi jednom u ranim jutarnjim satima nekoliko dana zaredom. Dobijene informacije će pomoći da se utvrdi da li imate „fenomen zore“ ili postoji drugi razlog zbog kojeg imate visok jutarnji šećer.

Treba naglasiti da povremeni jutarnji skokovi neće uticati test vašeg prosečnog nivoa šećera u krvi, međutim, ako takvi visoki nivoi postanu učestali, vaš A1C može porasti do opasnih nivoa.

Šta je fenomen zore?
Fenomen zore je ranojutarnji porast šećera u krvi, koji se dešava kod osoba koje boluju od dijabetesa. On dovodi do porasta nivoa šećera u krvi, stanja koje se naziva hiperglikemija, i obično se to stanje događa između 4 i 7 sati ujutro.

Hormoni kao što su kortizol i hormon rasta su ti koji „govore“ jetri da poveća proizvodnju glukoze, što daje energiju koja vam pomaže da se probudite ujutro. Održavanje ravnoteže šećera u krvi uzrokuje da beta ćelije u pankreasu oslobađaju insulin. Međutim, ako imate dijabetes, možda nećete proizvoditi dovoljno insulina ili ste otporni na insulin, i kao rezultat toga, kada se probudite, vaš nivo šećera u krvi može da se poveća. Na fenomen zore ne utiče vrsta dijabetesa i istraživanje pokazuje da utiče na oko polovinu osoba sa dijabetesom tip 1 ili tip 2.

U slučaju da doživljavate fenomen zore, u dogovoru sa vašim izbaranim doktorom uvedite sledeće promene:

Promenite vreme konzumiranja ili vrstu lekova;
Ranije uveče večerajte;
Povećajte jutarnju dozu lekova za dijabetes;

Bez lekova i prirodno
Nivo šećera u krvi možete da smanjite prilagođavanjem načina života i ishrane, bez dodatnih lekova. Donosimo vam par načina da lakše počnete dan, a ako i uvođenjem ovih promena ne vidite poboljšanje, obratite se doktoru.

Vežbajte popodne
Pronađite vežbe i režim u kojem ćete uživati i kojeg možete da se pridržavate. Obratite pažnju na vreme kada vežbate, zato što je veče najlošije doba dana za vežbanje i može da bude razlog promene šećera u krvi u ranim jutarnjim časovima. Važno je da glukozu u krvi kontrolišete i pre i posle fizičke aktivnosti. Ukoliko je ta aktivnost dugotrajna ili jakog intenziteta, šećer bi trebalo meriti i tokom same aktivnosti. Ne zaboraite da stalno kraj sebe imate flašicu sa vodom.

Konsultujte se sa svojim lekarom o promeni lekova
Kada vam je lekar prepisao lekove, uverite se da se pridržavate preporuka za dozu. Promene šećera u krvi i visoki jutarnji nivoi šećera u krvi mogu biti, takođe, uzrokovani uzimanjem pogrešne doze ili uzimanjem lekova u pogrešno vreme.

Pomoć prirode
Smanjite unos ugljenih hidrata u organizam
može porasti ujutru ako jedete obroke sa visokim sadržajem ugljenih hidrata ili konzumirate slatkiše pre spavanja. Jedite večeru bogatu proteinima, zdravim mastima i vlaknima, sa umerenom količinom složenih ugljenih hidrata, kako biste održavali nivo šećera u krvi konstantnim tokom cele noći.

Obratite pažnju na unos zdravih masti
Zdrave masti su suštinski deo zdrave ishrane, ali mogu štetiti nivou šećera u krvi. Konzumiranje hrane bogate mastima može dovesti do odlaganja tipičnog skoka šećera u krvi nakon obroka do sledećeg jutra. To se dešava zato što masti usporavaju procese u telu i varenje. Pošto masna hrana takođe može doprineti gojaznosti, konzumiranje manje masti i više proteina je dobar pristup za nekoga ko živi sa dijabetesom.

Nikada ne treba potceniti moć prirode u ublažavanju simptoma dijabetasa tip 2. Prirodni suplementi ishrani dijabetičara spravljeni isključivo od prirodnih preparata mogu da vam pomognu.

Coprinus comatus je jedna od medicinskih gljiva sa dugom tradicionalnom upotrebom u narodnoj medicini. Posebno se izdvaja mogućim blagotvornim dejstvom u regulaciji povišenog nivoa šećera u krvi.

U narodnoj medicini, Coprinus comatus se preporučuje kao pomoć u prevenciji i tretmanu povišenog nivoa šećera i holesterola, kod opstipacije i hemoroida.

Aktivni sastojci gljive ispoljavaju antioksidativno i imunomodulatorno dejstvo. Mogu da pomognu u regulaciji nivoa šećera u krvi i povišenog nivoa holesterola i triglicerida. Povoljno utiču na varenje i probavu i pomažu u ublažavanju tegoba koje prate hemoroide.