PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Deset najboljih namirnica koje snižavaju krvni pritisak

glogDa li ste i vi pod stresom, neredovno i nezdravo jedete i nemate vremena za odmor? Ako jeste, onda se i vi nalazite u grupi koja ima povećan rizik za pojavu hipertenzije ili povišenog krvnog pritiska od koga, po nekim poslednjim istraživanja boluje jedna trećina populacije. Normalna vrednost krvnog pritiska je 120/80.
Krvni pritisak koji je u vrednostima između 120/80 i 140/90 se naziva pred hipertenzija, a vrednosti iznad 140/90 se smatraju povišenim krvnim pritiskom.
Kako biste zaustavili posledice hipertenzije na vreme, iskoristite neke od ovih prirodnih sredstava koji vam mogu, uz promenu načina života i ishrane biti saveznici na putu ozdravljenja.
1. Beli luk
Beli luk može sniziti krvni pritisak jer pospešuje opuštanje i rastezanje krvnih sudova. Za ovo njegovo dejstvo je zaslužan alicin, poznat kao jaki antioksidans kome beli luk i duguje brojna lekovita svojstva. Beli luk je poznati začin koji štiti krvne sudove od upalnih i oksidativnih procesa koji posledično dovode do ateroskleroze i srčanog udara. U cilju postizanja pozitivnog efekta najbolje je pojesti jedan ili dva čena dnevno, najbolje u sirovom stanju ili blago kuvanom obliku. Još neki od oblika su kapsule belog luka i prah belog luka koji su jednostavniji za upotrebu.
U jednoj studiji, ispitanici su dnevno konzumirali po 600 mg praha belog luka, što je za 12 nedelja dovelo do značajnog sniženja krvnog pritiska.
2.Glog.
Glog se već vekovima koristi u tradicionalnim biljnim lekovima za regulisanje visokog krvnog pritiska, a njegovu lekovitost potvrđuju i savremena istraživanja. Glog snižava krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju .Preporučuje se kod raznih srčanih tegoba, aritmija, angine pektoris, tahikardije, kod visokog holesterola i triglicerida i za jačanje srčanog mišića. Može se koristiti u nekom od narednih oblika: čaj, tinktura, kapsule i svi su podjednako delotvorni.
3. Kardamom.
Kardamom je začin koji vodi poreklo iz Indije. Jedna Indijska studija o zdravstvenim dobrobitima kardamoma je otkrila da su pacijenti kojima je dnevno davano 3mg praha ovog začina tokom tri meseca imali znatno niže vrednosti krvnog pritiska.
Kardamom sadrži aktivne komponente koje sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka i pomažu u njihovom rastvaranju.
Još jedno njegovo dejstvo je da kardamon može pomoći u neutralizovanju negativnih  efekata koje kofein ima na organizam. Ukratko, ako volite kafu ne morate je se odreći zbog visokog krvnog  pritiska već u šoljicu svog omiljenog napitka dodajte prstohvat kardamoma, đumbira i muskatnog oraha u prahu.
4. Cejlonski cimet.
Cejlonski cimet je ukusan začin uz pomoć kojeg sa malo truda možete obogatiti ishranu i sniziti krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje cimeta snižava krvni pritisak osobama sa dijabetesom. Cimet još pomaže i kod lečenja upala, čisti krv, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastanak bolesti srca i krvnih sudova.
Jednostavno pospite pahuljice njime, dodajte ga u jogurt, kafu, uključite ga u svoj svakodnevni jelovnik. 250 miligrama cimeta dnevno dovoljno je za značajan učinak u vidu snižavanja krvnog pritiska.
5. Masline.
One su važan deo mediteranske ishrane koju mnogi nutricionisti i lekari smatraju najzdravijom na svetu.Protiv hipertenzije snažno deluje i ekstra devičansko maslinovo ulje, bogato polifenolima. Čak 40 gr ovog ulja dnevno omogućuje pacijentima da na bezbedan način regulišu krvni pritisak i čak smanje dozu lekova za pritisak na pola.
Maslinovo ulje možete koristiti kao ukusan dodatak raznim salatama i umacima, dodajte ga jelu na kraju kuvanja, umesto margarina i maslaca na hlebu. Za povoljan efekat je dovoljno 2 kašičice maslinovog ulja dnevno.
6.Bosiljak.
Bosiljak je aromatična biljka koja se dobro slaže sa raznim namirnicama i može pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. U Aziji se vekovima koristi kao začin i prirodni lek.
Pokazalo se da sirovi ekstrat bosiljka u dozi od 1,8 do 3 grama dnevno, zavisno od telesne težine uzrokuje kratkotrajan pad pritiska. Bosiljak smanjuje upalu u organizmu, štiti od slobodnih radikala i podstiče cirkulaciju. Dodavanje svežeg bosiljka u ishrani je lako i jednostavno i donosi brojne zdravstvene koristi.
7. Celer.
Celer je snažan diuretik i zbog te osobine se u Kini dugo koristi kao lek za snižavanje pritiska. Celer pomaže u regulisanju hormona krvnog pritiska smanjuje uticaj stresa koji podižu pritisak i pomaže u širenju krvnih sudova i poboljšava cirkulaciju. Od pomoći je i celerov sok, pomešan sa kašičicom meda, u dozama od tri čaše dnevno. Čak je i grickanje svežeg celera delotvorno kod hipertenzije, četiri štapića celera dnevno smanjuju arterijsku hipertenziju za čak 15 procenata.
8. Čokolada.
Sve je više dokaza da tamna ili mlečna čokolada, tačnije njen osnovni sastojak kakao, deluje antihipertenzivno. Flavonoidi u čokoladi podstiču širenje krvnih sudova i smanjuju pritisak u njima. Povoljne rezultate daje 30 kalorija tamne čokolade dnevno, u periodu od nekoliko nedelja.
9. Stevia
Ekstrat stevije se dobija od biljke Stevia rebaudiana, koja pospešuje spuštanje pritiska. Često se koristi kao prirodni zaslađivač, ali kako je prirodni diuretik ima mnoge zdravstvene dobrobiti na organizam. Osim toga što ima protivupalno i antikancerogeno delovanje, stevija snižava nivo šećera u krvi i reguliše krvni pritisak. Dokazano je da se nakon tri meseca uzimanja stevije smanjuju ukupni nivoi holesterola i štetnog LDL-a.
Preporučena je doza stevije od 250 do 500 mg ekstrakta, triput dnevno.
10.Origano.
Origano je još jedan lekoviti začina koji trebaju koristiti osobe sa visokim krvnim pritiskom. Ova biljka sadrži karvakrol, koji snižava krvni pritisak ali i usporava ritam srčanih otkucaja i tako zaštitno deluje na srce i krvne sudove. Još jedno dejstvo mu je značajno u prevenciji srčanih bolesti, smanjuje nivo kancerogenih stvari koje se oslobađaju prilikom prženja hrane.