PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Cimetom protiv visokog pritiska!

U moru začina, cimet je pronašao svoje cenjeno mesto. Mada je prvo što nam pada na pamet na pomen cimeta upravo to da je začin, cimet se sve više ceni kao prirodni lek za mnoge tegobe. Cimet koji nam je uglavnom dostupan je kasija ili kineski cimet koji nije tako dobar. Potražite cejlonski cimet, po mogućstvu organski, ako želite da izvučete maksimalne zdravstvene prednosti.
Cimet je jedan od visoko cenjenih začina, koji je bio u upotrebi još od biblijskih vremena, pre svega zbog svog mirisa, medicinskih i kulinarskih svojstava. Ovaj začin sa slatkastim ukusom se tradicionalno dobija iz unutrašnje smeđe kore Cinnamomum drveća, koja se suši u rolnama i tako se dobijaju cevasti štapići cimeta.
Biljka cimet je malo, zimzeleno drvo koje pripada porodici Lauraceae i rodu Cinnamomum. Ovaj začin je poreklom sa ostrva Šri Lanke, ali raste i u mnogim drugim zemljama kao što su Indonezija, Mijanmar, Bangladeš, Indija, Kina.
Postoje mnoge različite sorte cimeta. Međutim, varijetet sa Šri Lanke se širom sveta smatra kao „pravi cimet“ (Cinnamonum verum.)
Aromatično etarsko ulje cimeta se ekstrahuje iz istog drveta. Cimet ulje ima zlatno-žutu boju sa prepoznatljivom nijansom cimeta i veoma oštar, aromatičan ukus.
Cassia, takođe poznat kao kineski cimet, je drugačiji član porodice Lauraceae i imenovan je kao Cinnamomum cassia. Cassia (kasija) cimet je grublji, više začinjen, i oštar ali manje mirisan od pravog ili cejlonskog cimeta. Obično zamenjuje cejlonski cimet u slanim jelima.
Koristite samo cejlonski cimet
U većini slučajeva, u prodavnicama nam je više dostupan kasija ili kineski cimet. Njegovo naučno ime je Cinnamomum cassia, takođe poznat kao Cinnamomum aromaticaum. Cejlonski cimet, koji je poreklom iz Šri Lanke, je teže naći i skuplji je od kineskog cimeta. Njegovo naučno ime je Cinnamomum zeylanicum, i takođe je poznat kao Cinnamomum verum.
Obe vrste cimeta su proučavane radi njihovih zdravstvenih prednosti. Istraživači su otkrili pozitivne efekte cejlonskog cimeta na komplikacije dijabetesa, bez toksičnosti po jetru i bubrege. Toksičnost može, međutim, biti problem kod kasija ili kineskog cimeta. Pored njegovog potencijalno blagotvornog delovanja na metabolizam glukoze i telesnu težinu, Cejlonski cimet sadrži antioksidanse koji se nazivaju proantocijanidini. Oni su slični antioksidansima koji se nalaze u zelenom čaju i grožđu. Cejlonski cimet oslobođen kumarina može takođe biti koristan za jetru, bez negativnih efekata na druge organske sisteme. Ostale prednosti cejlonskog cimeta mogu biti antimikrobna i anti-parazitska aktivnost na digestivno zdravlje i redukcija krvnog pritiska.
Uvek se odlučite za cejlonski cimet umesto za kasija ili kineski cimet!
Cimet protiv visokog pritiska
Cimet je još jedan ukusan začin koji zahteva malo truda da se uključi u vašoj svakodnevnoj ishrani, a može da dovede do snižavanja krvnog pritiska. Svakodnevno konzumiranje cimeta može smanjiti krvni pritisak na potpuno zdrav i bezbedan način. Uključite više cimeta u ishranu, tako što ćete ga posuti po žitaricama za doručak, preko ovsene kaše, pa čak i na kafu.
PRIMED 11 KARDIO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, organskog KAKAO praha, CIMETA I MEDICINSKE GLJIVE KORDICEPS. PRIMED 11 KARDIO se preporučuje kod bolesti srca i krvnih sudova (ateroskleroza, povišen krvni pritisak, poremećaji srčanog ritma), povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Aktivni sastojci preparata blagotvorno deluju na poboljšanje cirkulacije krvi u srčanim krvnim sudovima, čime se olakšavaju tegobe kod slabosti srca. Blagotvornim delovanjem na krvne sudove preparat utiče na smanjenje krvnog pritiska i povišenog nivoa masnoće u krvi i pomaže u prevenciji i tretmanu kardiovaskularnih bolesti.