PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Čaga

Gljiva čaga (Inonotus obliquus) raste na stablu breze, a može se naći u severnim delovima Evrope, Azije, Kanade i dr. Posebno je popularna u Rusiji, a poslednjih decenija, čaga privlači sve više pažnje zbog mogućeg korisnog dejstva na zdravlje čoveka.

Čaga je bogata vlaknima i esencijalnim nutrijentima, uključujući vitamin D, gvožđe, magnezijum, kalijum, mangan, kalcijum. Čaga sadrži i pigment melanin, kao i betulinsku kiselinu.

Moguća korisna dejstva čage uključuju:

Pozitivno dejstvo na jetru

Čaga gljiva može biti od koristi u prevenciji nekih oboljenja jetre. Antioksidativno dejstvo aktivnih sastojaka čage može da pomogne u zaštiti ćelija od oštećenja oksidativnim stresom koji je povezan sa nastankom hroničnih oštećenja jetre, uključujući nealkoholnu masnu promenu jetre.

Podrška imunološkom sistemu

Gljiva čaga sadrži beta glukane, vrstu ugljenih hidrata koja se može naći u različitim prirodnim izvorima. Pokazano je da ove materije imaju povoljno dejstvo na ćelije imunološkog sistema. Rana istraživanja na životinjama ukazuju na moguće dejstvo aktivnih sastojaka čage na proizvodnju citokina, koji imaju važnu ulogu u imunološkom odgovoru, što bi moglo biti korisno u borbi protiv raznih vrsta infekcija.

Antioksidativno dejstvo

Čaga, između ostalog, sadrži značajnu količinu antioksidanasa. Antioksidansi imaju povoljno dejstvo u zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu da nastanu delovanjem slobodnih radikala (oksidativni stres). Oksidativni stres se pominje kao doprinoseći faktor velikom broju različitih hroničnih poremećaja i oboljenja, uključujući i one najteže.

Dijabetes

Smatra se da određeni aktivni sastojci čage mogu da utiču i na regulaciju povišenog nivoa šećera u krvi.

Čaga sadrži značajnu količinu oksalata, pa bi osobe koje imaju sklonost stvaranju bubrežnih kamenaca trebalo da izbegavaju unos većih količina ove gljive u dužem periodu.

Svakako, da bi se dobili konkretniji podaci potrebno je da se sprovede značajan broj kontrolisanih studija koje će pružiti više informacija o svim mogućim korisnim osobinama, kao i potencijalnim ograničenjima u upotrebi.