PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Čaga- još jedna magična gljiva

ChagaČaga (Inonotus obliquus) je jedna od medicinskih gljiva sa dugogodišnjom upotrebom u narodnoj medicini. Može se naći u sastavu različitih suplemenata ili u obliku praha.

Neka istraživanja pokazuju da čaga ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva, poboljšava imunološki odgovor, blagotvorno deluje na jetru i ima antivirusna svojstva.

Nažalost, nema dovoljno izvršenih kliničkih ispitivanja ove gljive da bi se sa sigurnošću potvrdila sva korisna dejstva. Ovde su navedena neka stanja i bolesti kod kojih čaga može pomoći:

  1. Inflamatorne bolesti creva
    Čaga ima povoljno dejstvo na inflamatorne bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Smatra se da čaga smanjuje oksidativni stres koji može da doprinese pojavi inflamatornih bolesti creva.
  2. Diabetes
    Kao medicinska gljiva, čaga povoljno utiče na regulaciju nivoa šećera i holesterola, pa može biti dragocena podrška tretmanu dijabetesa i arterioskleroze.
  3. Maligne bolesti
    Čaga poseduje i određena antikancerogena svojstva. Neka od istraživanja pokazala su pozitivno dejstvo ekstrakta čage na usporenje rasta tumora jetre. Antioksidansi čage štite zdrave ćelije od oštećenja koja mogu nastati pod dejstvom slobodnih radikala, pa mogu doprineti u prevenciji razvoja malignih promena.