PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Razlika između seboreičnog i atopijskog dermatitisa

seborrheic dermatitisSeboreični dermatitis, kao i atopijski, označava inflamatorno stanje kože koje se ispoljava crvenilom i svrabom. Ne postoji potpuno jasna razlika između ova dva stanja. Zapravo, oni imaju značajne sličnosti. Neretko, kod iste osobe mogu se ispoljiti i seboreični i atopijski dermatitis.

Atopijski dermatitis je, skoro po pravilu praćen svrabom, dok kod seboreičnog svrab često nije prisutan. Lokalizacija promena se takođe može razlikovati. Tipična lokalizacija seboreičnog dermatitisa je na koži oko nosa, brade i obrva. Atopijski dermatitis se češće javlja na obrazima, u području oko očiju, na rukama, stopalima, unutrašnjoj strani podlaktice i zadnjoj strani potkolenice.

Gljivica Malassezia se smatra dodatnim faktorom koji utiče na razvoj seboreičnog dermatitisa. Zato se terapijski pristup seboreičnog i atopijskog dermatitisa uglavnom razlikuje. Pored preparata koji smanjuju zapaljensku reakciju i svrab, u tretmanu seboreičnog dermatitisa koriste se i sredstva koja ciljano deluju na uklanjanje gljivica koje imaju afinitet ka lojnim žlezdama, kao što je to slučaj sa Malasseziom.

PRIMEDERMA E je prirodna, visokokvalitetna formulacija, izrađena na bazi biljnih ulja, biljnih ekstrakata i pčelinjeg voska, koji ispoljavaju sinergičko dejstvo u tretmanu aktivnih ekcematoznih promena na koži, kod dece i odraslih.

PRIMEDERMA N je efikasna prirodna formula za negu kože koja je suva, sklona ekcemu i drugim formama dermatitisa, sa izrazitim protivupalnim i regenerativnim dejstvom na oštećenu kožu.